Forum voor Democratie

Kamervoorzitter Bergkamp wil in gesprek over ‘ontoelaatbare uitingen’ in het parlement na bedreiging door Forum

Pepijn van Houwelingen (FvD, links op de rug gezien) overlegt met Tweede Kamer-ondervoorzitter Ockje Tellegen over de 'tribunaal'-opmerking die hij zojuist had gericht tegen Sjoerd Sjoerdsma (D66, rechts achter het spreekgestoelte).  Beeld ANP
Pepijn van Houwelingen (FvD, links op de rug gezien) overlegt met Tweede Kamer-ondervoorzitter Ockje Tellegen over de 'tribunaal'-opmerking die hij zojuist had gericht tegen Sjoerd Sjoerdsma (D66, rechts achter het spreekgestoelte).Beeld ANP

De zoveelste aflevering rond het gedrag van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer: woensdag waarschuwde FvD-lid Pepijn van Houwelingen vanachter de interruptiemicrofoon Sjoerd Sjoerdsma: ‘Want er komen tribunalen’. Kamervoorzitter Bergkamp wil in gesprek.

Christoph Schmidt

Daags eerder juichte FvD-lid Gideon van Meijeren de bedreigingen van zijn achterban aan het adres van Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan juist toe, toen hem gevraagd werd hiervan afstand te nemen. Kamervoorzitten Bergkamp heeft woensdagavond laten weten in gesprek te willen gaan met de betrokkenen over deze ontoelaatbare uitingen.

‘Er komen tribunalen’

Het Tweede Kamerdebat woensdagmiddag over het Nederlandse buitenlandbeleid is uitgelopen op een nieuwe (binnenlandse) coronarel rond Forum voor Democratie (FvD). Daarin trok vooral FvD-parlementariër Pepijn van Houwelingen de aandacht. “Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen”, beet hij D66’er Sjoerd Sjoerdsma op zeker moment toe.

FvD’ers en hun aanhang zinspelen er al een tijdje op dat de ‘schuldigen’ achter alle coronamaatregelen van de laatste twintig maanden (in hun ogen zo’n beetje het gehele kabinet en de ondersteunende leden van het ‘partijkartel’) op den duur door een tribunaal zullen worden berecht en veroordeeld. Bij die oproepen worden vergelijkingen met misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog niet geschuwd.

Van Houwelingens dreigende woorden veroorzaakten beroering in de Kamer, niet in het minst bij een zichtbaar aangedane Sjoerdsma zelf. “Ik ben nu negen jaar Kamerlid maar heb niet eerder meegemaakt dat ik op deze plek word bedreigd. Ik neem dit niet licht op. Ik verwacht dat er nu wordt ingegrepen”, zei hij in de richting van ondervoorzitter Ockje Tellegen.

Zij schorste het debat korte tijd, waarna Van Houwelingen de kans kreeg zijn woorden terug te nemen. “Er komen tribunalen aan omdat de misdaden rond het covid-regime zo groot zijn”, zei de FvD’er daarop. “Maar mijn opmerking was niet persoonlijk bedoeld tegen de heer Sjoerdsma. Hij is een van de velen die tegen die tijd in aanmerking komen.”

Sjoerdsma nam daarmee geen genoegen. “Hij maakt het alleen maar erger. Waar zijn woorden eerst op mij alleen waren gericht, richt hij ze nu op iedereen die verantwoordelijk is voor het coronabeleid en degenen die dat op wat voor manier dan ook steunen. U kunt democratisch genomen besluiten niet vergelijken met misdaden. U kunt niet zeggen: ‘Uw tijd komt nog wel’.”

Na een wat langere onderbreking moest Van Houwelingen alsnog iets dieper door het stof. Uiteindelijk werd de kwestie afgesloten met zijn verzekering dat de opmerking niet was gericht aan Sjoerdsma persoonlijk ‘of wie dan ook’. Ondanks die knieval zette Forum voor Democratie later die dag wel een filmpje van het gebeuren op het YouTube-kanaal van de partij.

Op1 wil geen Forum-politici aan tafel als ze collega’s bedreigen

Kamerleden die anderen bedreigen zijn niet welkom aan tafel bij talkshow Op1. Dat zei presentator Charles Groenhuijsen woensdag in het programma tijdens een gesprek over de dreigementen die Forum voor Democratie-parlementariër Pepijn van Houwelingen uitte aan het adres van D66-polticus Sjoerd Sjoerdsma.

Forum-leider Thierry Baudet klaagde eerder op de avond op Twitter dat hij en zijn collega’s niet bij Op1 werden uitgenodigd over de kwestie. “Altijd weer ons-kent-ons, huilie huilie bij de bevriende journalisten, het kliekje mensen dat het met elkaar eens is. Walgelijk”, aldus Baudet.

Groenhuijsen deelde in de uitzending de discussie die er ter redactie was geweest over het uitnodigen van Forum-leden. “Onze stelling is dat mensen die anderen bedreigen of daartoe oproepen niet welkom zijn hier aan tafel, dan is dat maar gezegd”, aldus de presentator.

Bergkamp: dit is de grens

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei later op de avond met fracties in gesprek te willen over bedreigingen tijdens debatten. “Bedreigingen en intimidaties zijn in welke vorm dan ook, uit den boze. In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar. Hier moeten we een grens trekken.” Bergkamp zegt in een verklaring zich zorgen te maken over het parlement. “De gemoederen lopen steeds vaker hoog op en dat komt het debat niet altijd ten goede. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar meningen moeten wel op een fatsoenlijke manier uitgewisseld worden. Het is hoognodig om hier iets aan te doen.”

De Kamervoorzitter vindt dit niet goed voor het aanzien van het parlement. “Ik kan dit tij niet in mijn eentje keren. We moeten dit met elkaar doen. Dit kost tijd, omdat het debat al jaren aan het verharden is, maar ik voel de verantwoordelijkheid als voorzitter om het gesprek in gang te zetten.”

Volgens Bergkamp heeft ondervoorzitter Ockje Tellegen, die het debat leidde, goed gehandeld. Tellegen greep in na een verzoek van Sjoerdsma zelf, schorste het debat daarop twee keer en sprak de FVD’er aan op zijn dreigement.

'Shit’ in de mailbox

Eerder zei Gideon van Meijeren (ook FVD) dat hij “trots” is op Forum-aanhangers die intimiderende mailtjes naar andere Kamerleden sturen. Ook legt de partij van Thierry Baudet steeds nadrukkelijker het verband tussen de Jodenvervolging en de corona-aanpak van het kabinet.

Een dag eerder had een andere Forum-parlementariër, Gideon van Meijeren, ook al een relletje veroorzaakt in de plenaire zaal. Dat gebeurde nadat Nilüfer Gündoğan (Volt) zich had beklaagd over de hoeveelheid ‘shit’ die zij in haar mailbox krijgt. “Vanuit de achterban van Denk en uit de achterban van FvD.”

Tunahan Kuzu (Denk) verontschuldigde zich tegenover Gündoğan voor mogelijke “mails die bedreigend overkomen” vanuit zijn aanhang. Van Meijeren zei daarentegen: “Ik ben enorm trots op onze achterban dat zij alles op alles zetten om mevrouw Gündoğan ervan te overtuigen dat ze met haar absurde beleid moet stoppen”.

Lees ook:
Negeren of aanvallen: de Kamer weet zich geen raad met Baudet

Negeren of normeren? Weglopen of weerspreken? De Tweede Kamer worstelt met Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Of zijn er meer strategieën?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden