InterviewLenny Geluk-Poortvliet

Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet: Gebrek aan gelijke kansen is vaak geen onwil van bedrijven

CDA’er Lenny Geluk-Poortvliet. Beeld
CDA’er Lenny Geluk-Poortvliet.Beeld

Parlementariër Lenny Geluk-Poortvliet (CDA), met 76 jaar het oudste lid van de Tweede Kamer, had een cruciale rol bij de invoering van een verplicht vrouwenquotum.

Lang waren het alleen linkse partijen die aandrongen op een vrouwenquotum. Tot de ommezwaai van het CDA, twee weken geleden. Waar die ommezwaai vandaan komt? Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet zegt dat haar fractie slechts heeft geluisterd naar wat er leeft in het land.

“Voor ons telt vooral dat de sociale partners, de bedrijven en vakbonden zélf hebben gevraagd om een verplicht quotum, nu het huidige vrijwillige quotum niet heeft gewerkt. Bedrijven willen dit. Dat leidde tot een mooi, evenwichtig advies van de Sociaal-Economische Raad (Ser) over meer gelijke kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Voor ons zijn dat belangrijke adviezen. Het CDA is niet opeens bekeerd, maar doet wat het altijd doet: luis­teren welke oplossingen er vanuit het maatschappelijk middenveld zelf komen.”

Waarom is het vrijwillige quotum mislukt?

“Toen er in 2013 een vrijwillig streefcijfer van 30 procent topvrouwen is afgesproken, was er in de politiek hoop dat het vanzelf zou lukken. Dat de markt het zou oplossen. Maar dat is niet gebeurd. Het is vaak geen onwil van bedrijven. Eerder dat men niet beseft hoeveel meerwaarde het heeft als vrouwen en mannen samenwerken. Het mooie aan het Ser-advies vind ik ook dat er een ­opdracht voor bedrijven in zit: ga ­nadenken over gelijke kansen voor mannen en vrouwen, kom met een bredere visie. Zodat de vrouwen die hogerop willen, betere mogelijk­heden krijgen om door te stromen.”

U krijgt lof van de CDA-vrouwen. Leeft dit al langer in de partij?

“Als ik naar mezelf kijk: ik ben 76 jaar, het oudste Kamerlid. Zolang ik actief ben voor het CDA zet ik me ­ervoor in de man-vrouwverhoudingen goed te krijgen. Als fervente CDA’er is mijn heilige overtuiging: als mannen en vrouwen sámen verantwoordelijk zijn voor hoe het land reilt en zeilt, krijg je een betere maatschappij. Hoe ze dat binnen een gezin verdelen, dat beslissen mensen zelf aan de keukentafel, maar op de arbeidsmarkt mag je vrouwen niet discrimineren.”

Lees ook:

Vrouwenquotum geen wondermiddel tegen ongelijkheid, blijkt in Noorwegen

De Tweede Kamer koos voor een bindend genderquotum. In Noorwegen werd dat in 2006 al ingevoerd. Werkt het daar?

De vraag van Monic Slingerland: het vrouwenquotum

Ben u voorstander van een vrouwenquotum? Zo luide de vraag die de chef van de opinieredactie in september aan de lezers stelde.

En de antwoorden op de vraag van Monic Slingerland

Op naar het old girls network. Is een vrouwenquotum voor topfuncties nodig, luidde de vraag aan Trouw-lezers. Een kleine meerderheid is voorstander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden