Twee Kamer

Kamerleden zijn verhuisd naar de Apenrots, met herkenbare roltrap en nieuwe kleikunst

De plenaire zaal in het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Beeld Werry Crone
De plenaire zaal in het tijdelijke Tweede Kamergebouw.Beeld Werry Crone

Na twee maanden democratische dakloosheid is er een nieuw, tijdelijk huis van de democratie.

Het kostte een slordige 160 miljoen, maar B67, kort voor het Bezuidenhoutseweg 67, is zo goed als werkklaar. ‘Aponrots’, of in de volksmond ‘Apenrots’, is de bijnaam van het gebouw waar de Tweede Kamer vanaf vandaaggehuisvest is. Dit vanwege de structuur van het pand, dat oplopend is, en verwijzend naar de achternaam van de architect, Dick Apon. Het trapeziumvormig gebouw, waar het ministerie van buitenlandse zaken tot 2017 in verbleef, is de komende vijf-en-een-half jaar de werkplek voor Kamerleden, fractiemedewerkers, ambtenaren, bodes, keukenpersoneel en pers.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp sloot op 8 juli de laatste vergadering in het Kamergebouw aan het Binnenhof. Vandaag, op één dag na twee maanden later, opent ze de eerste vergadering in het nieuwe, tijdelijke Kamergebouw. De Kamer huisde sinds 1815 in het hart van de democratie, het Binnenhof. Nu is ze vertrokken naar een plek naast het Centraal Station, omgeven door belangenorganisaties en polderclubs, zoals VNO-NCW, LTO, Ser en de Nationale Ombudsman.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Hier en daar bukken

B67 is grotendeels grijs en (mosterd)geel, met hier en daar wat wit en blauw. Qua inrichting lijkt het gebouw veel op het Kamergebouw aan het Binnenhof. Dat was de architecten ook op het hart gedrukt, ze moesten voor veel herkenbare elementen zorgen. De centrale hal (de Statenpassage) en de grote roltrap die leidt naar de plenaire zaal en de publiekstribune wekken herkenning. Ook de vele gangen, deuren en nauwe doorgangen, waar een achteloze bezoeker gegarandeerd verdwaalt, zullen de Kamerbewoners bekend voorkomen.

De plenaire zaal, de blikvanger van de Kamer, is zo goed als identiek nagebouwd. Wel is de zaal een stuk lager, het geheel ophogen zou bakken met geld kosten. Vooral op de publieke tribune is dat merkbaar; mensen langer dan twee meter zullen hier en daar moeten bukken om hun plaats te bereiken.

Wie verhuist?

Het Binnenhof kent meer bewoners dan de Tweede Kamer alleen. Ook een deel van de Raad van State, de Eerste Kamer en het ministerie van algemene zaken zijn er gevestigd. Allemaal zullen ze moeten verhuizen vanwege de renovatie. Het Raad van State-deel en de Eerste Kamer verkassen tijdelijk naar Lange Voorhout 34, naar het pand met de naam Huis Huguetan. De vorige bewoner van dit gebouw was de Hoge Raad.

Het ministerie van de premier, Algemene Zaken, wordt verplaatst naar het Catshuis, zijn ambtswoning. In de tuin moet een kantorencomplex komen voor de ambtenaren. Het is de bedoeling dat Rutte volgend jaar zomer verhuist. Maar dat is nog geen uitgemaakte zaak: de gemeenteraad van Den Haag protesteert tegen de bouw van dit tijdelijke ministerie, omdat het in een natuurgebied komt en omdat in de omgeving genoeg kantoorpanden leeg staan.

Wereldkaart zonder grenzen

B67 kent verscheidene opvallende kunstwerken. In de plenaire zaal, achter het spreekgestoelte en vak K, hangt de meest in het oog springende, het kunstwerk Aarde, van Jos de Putter. Vijf panelen (3,6 bij 2 meter per paneel) vol met brokken grond en klompen klei, allemaal uit Nederlandse bodem. Buiten op de gang hangen in aanvulling op Aarde vier panelen met zand, afkomstig uit de hele wereld. ‘Een wereldkaart zonder landsgrenzen’, noemde De Putter het in NRC Handelsblad.

Nieuw zijn de borstbeelden aan de rechterkant van de centrale hal, bij de ingang van het gebouw. Waar in de Statenpassage aan het Binnenhof borstbeelden stonden van schrijvers, dichters, staatslieden, wetenschappers en industriëlen, zijn er nu hoofden van bekende politici als Abraham Kuyper, Joop den Uyl en Pim Fortuyn te zien.

Het laatste jaar op het Binnenhof was sober, gezien alle coronabeperkingen. Bezoekers waren er lange tijd niet welkom. In B67 kunnen de debatten in de plenaire zaal worden bezocht, maar commissievergaderingen zijn voorlopig alleen online gevolgd worden; de publieke tribunes in die zalen zijn te klein om de anderhalve meter te waarborgen. Scholieren kunnen per 13 september B67 bezoeken, dan start ProDemos weer met rondleidingen.

Lees ook:

De laatste dag aan het Binnenhof met bode Peter: ‘Het decor verandert, maar de figuranten verhuizen mee’

Peter Davelaar is bode in de Tweede Kamer. Donderdag heeft hij net als de honderden ambtenaren, de 150 Kamerleden en hun medewerkers, zijn laatste werkdag aan het historische Binnenhof. ‘Wat ik het meest zal missen hier? Dat je ieder plekje kent.’

De verbouwing van het Binnenhof is net een reality-soap

Het Binnenhof is hard toe aan renovatie. Daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe, door wie, wanneer? Verbouwen is emotie. Die is er volop in het Haagse. En dan te bedenken dat de verbouwing zelf nog niet eens is begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden