Prinsjesdag

Kamerleden en ministers arriveren bij de Grote Kerk voor Troonrede

null Beeld ANP
Beeld ANP
Redactie

Eerste en Tweede Kamerleden zijn vanaf het Binnenhof op weg naar de Grote Kerk om daar de troonrede van de koning bij te wonen. Hoewel de kerk maar een paar honderd meter verderop is, worden de parlementariërs met busjes vervoerd. Ze krijgen politie-escorte.

Geen rijtoer, Ridderzaal en Oranjefans: Prinsjesdag 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als één van de soberste ooit. Lees hier hoe de dag er vandaag uit zal zien.

Minister Sigrid Kaag.  Beeld ANP
Minister Sigrid Kaag.Beeld ANP

Enkele tientallen Kamerleden laten de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, die in verband met het coronavirus is verplaatst en versoberd, dit jaar aan zich voorbij gaan. De politici dragen speciale voor Prinsjesdag gemaakte mondkapjes in de bus. In de kerk staan de rode stoelen ver van elkaar af.
In de kerk is weliswaar meer plek dan in de Ridderzaal, maar toch kunnen partners en andere gebruikelijke gasten er niet bij zijn. Ongeveer 270 mensen kunnen dit jaar de troonrede bijwonen. In de Ridderzaal waren altijd zo'n duizend gasten welkom bij het uitspreken van de troonrede.

Minister Ingrid van Engelshoven arriveert op het Binnehof.  Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven arriveert op het Binnehof.Beeld ANP

Protesten

Een aantal organisaties heeft Prinsjesdag aangegrepen om actie te voeren in Den Haag. Er worden onder andere twee alternatieve troonredes voorgedragen.

FNV draagt om 12.00 uur voorafgaand aan de troonrede een eigen troonrede voor. De vakbond vraagt om aandacht voor kwetsbare mensen in de samenleving en wil een hoger minimumloon. Zo’n 35 personen hebben zich verzameld op het Plein, ongeveer een kilometer van de Grote Kerk vandaan waar de koning de troonrede voordraagt.

Actiegroep Extinction Rebellion draagt in het stadscentrum zijn eigen troonrede voor, met de naam ‘Traanrede’. De groep koos die naam omdat ze het klimaatbeleid om te huilen vindt.

Actiegroep Geen Dor Hout rijdt rond met een bus met reclamebord. Hierop worden twitterberichten gedeeld van mensen die de hashtag geendorhout hebben gebruikt. De groep wil meer aandacht voor de 6 miljoen mensen die in de risicogroep van corona vallen. De regering moet volgens de actievoerders meer rekening houden met ouderen en chronisch zieken.

Vlak bij het Malieveld, op de Koekamp, is een handjevol mensen bijeengekomen. Zij protesteren tussen 10.00 uur en 18.00 uur tegen de coronamaatregelen. Er zijn onder anderen aanhangers van Nederland in opstand en Viruswaarheid aanwezig.

Minister Bijleveld van Defensie. Beeld ANP
Minister Bijleveld van Defensie.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden