Huawei

Kamer wil weten welke onderdelen van het 5G-netwerk gevoelig zijn voor spionage

De ministers Blok (buitenlandse zaken), Bijleveld (defensie) en Grapperhaus (justitie en veiligheid) tijdens het Kamerdebat. Beeld ANP
De ministers Blok (buitenlandse zaken), Bijleveld (defensie) en Grapperhaus (justitie en veiligheid) tijdens het Kamerdebat.Beeld ANP

Maak duidelijk welke onderdelen van het 5G-netwerk gevoelig zijn voor spionage. Dat vraagt de Kamer aan het kabinet.

Wendelmoet Boersema

Radio Acces Network, crosssectorale cybersecurity-oefening, transmissies, kritieke en perifere infrastructuur: de tongbrekers rolden donderdag door de Tweede Kamer en leidden de aandacht een beetje af van de hamvraag: hoe kwetsbaar is onze digitale economie?

Dit jaar veilt het kabinet frequenties voor het 5G-netwerk. Met 5G wordt mobiel internet straks supersnel en stabieler. Er kan ook meer dataverkeer tegelijk op. Maar de veiling is een politiek en diplomatiek zeer gevoelig onderwerp. Via geleverde technologie zouden andere landen (of leveranciers die daar banden mee hebben) belangrijke gegevens kunnen inzien, of strategische infrastructuur kunnen lamleggen.

Het kabinet besloot daarom vorig jaar leveranciers uit landen die verdacht worden van cyberspionage buiten de deur te houden. Het gaat niet alleen om staatsbedrijven, ook om commerciële van wie bekend is dat ze samenwerken met inlichtingendiensten.

Dit gaat om Chinese reus Huawei

Man en paard werden niet genoemd, maar iedereen weet: dit gaat om China en de Chinese reus Huawei, koploper in 5G-technologie. Zij mogen geen ‘kritieke onderdelen’ voor het nieuwe netwerk leveren.

Daarvoor waren liefst vier bewindspersonen naar de Kamer gekomen die stuk voor stuk duidelijk maakten dat veiligheid voorop staat.

Maar wat ‘kritiek’ is, daar wringt de schoen. De meeste Kamerleden hebben geen idee wat daar onder valt en dat stoort hen. Zo kunnen ze niet controleren of het kabinet de bevoegdheid om leveranciers te weren goed uitoefent.

D66 en GroenLinks willen daarom dat het kabinet de Kamer laat weten wanneer het leveranciers weert. Ook moet duidelijk worden wat ‘kritische’ infrastructuur precies is. Het kabinet zegt voorlopig alleen toe de Kamer vertrouwelijk en technisch te informeren.

Verenigd Koninkrijk als voorbeeld

KPN wil die technische duidelijkheid graag geven, zo blijkt uit informatie die het telecombedrijf voorafgaand aan het debat aan Kamerleden verstrekte en die in handen is van BNR. KPN nam vorig jaar al het voortouw met het besluit onderdelen van Huawei te weren uit de kern van de infrastructuur. Huawei levert nog wel antennes.

Kort daarop verklaarde het kabinet al dit soort gegevens vertrouwelijk. KPN mag nu ook niet zeggen hoeveel duurder een andere leverancier uitpakt. Ook is waarschijnlijk dat aandeelhouders van het beursgenoteerde KPN wél recht hebben op deze informatie. KPN wil officieel niet reageren.

Huawei liet de Kamerleden donderdag nog weten dat ‘de vele verdenkingen aan het adres van Huawei op het gebied van spionage nooit concreet gemaakt zijn’. Huawei produceert en ontwikkelt naar eigen zeggen haar apparaten overal ter wereld en haalt de benodigde onderdelen uit een groot aantal landen.

Enkele Kamerleden noemden het Verenigd Koninkrijk als goed voorbeeld. Daar leven dezelfde zorgen over de veiligheid van digitale infrastructuur, maar maakte de regering onlangs wel bekend welke eisen ze precies stelt.

Niet in de buurt van kerncentrales

Chinese bedrijven mogen daar bijvoorbeeld niet bijdragen aan netwerken in de buurt van militaire complexen en kerncentrales. Ook in ‘niet-kritische’ onderdelen zoals antennes mogen ‘risicovolle’ leveranciers tot maximaal 35 procent van de apparatuur leveren. British Telecom is door deze eisen honderden miljoenen extra kwijt aan onderdelen, liet het bedrijf weten.

De Verenigde Staten gaan nog het verst in hun pogingen Chinese bedrijven te weren van de markt. Er gelden daar sancties en verboden. Donderdag deed de minister van justitie William Bar de opvallende oproep dat de VS aandelen zouden moeten nemen in het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson, in de strijd tegen de dominantie van Huawei.

De eerste veiling in Nederland is in juni. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer beloofde de Tweede Kamer op verzoek dat ze openbaar maakt hoeveel vraag er is. De veilingen van de eerste 5G-frequentie moeten minimaal 900 miljoen euro opbrengen en in handen komen van minimaal drie aanbieders. De veel duurdere frequenties worden over twee jaar geveild.

De consument zal bij de komst van 5G een nieuwe smartphone moeten kopen, die geschikt is voor dit netwerk. Er loopt een landelijk gezondheidsonderzoek naar de risico’s van de straling van 5G-masten, die kleiner maar talrijker zullen zijn.

Lees ook:

Handelsrelatie met China: koopman, dominee en generaal

Wat kan Nederland in z’n eentje tegen China? Hebben wij wel invloed op de relatie met deze reus of zijn wij het nootje in de Amerikaans-Chinese notenkraker? Nederland worstelt in de relatie met de een na grootste economie ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden