Maatregel Broekers-Knol

Kamer wil opheldering over gewijzigd beleid voor gezinshereniging met minderjarige asielzoekers

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) over de manier waarop er wordt besloten over gezinshereniging met minderjarige asielzoekers. Het ministerie paste de regels eind vorig jaar aan, zonder het parlement te informeren.

Redactie Trouw/ANP

NRC onthulde dat sinds november er andere regels gelden voor gezinshereniging bij alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Als zij in Nederland worden opgevangen door een (ver) familielid, hebben hun ouders of andere gezinsleden niet meer automatisch recht om ook naar Nederland te komen. Dit zou ouders moeten ontmoedigen om hun kinderen vooruit te sturen, om op die manier aanspraak te kunnen maken op asiel.

Het beleid werd veranderd ondanks kritiek van juristen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die twijfelen of het wel juridisch door de beugel kan. Ook werd de Tweede Kamer niet geïnformeerd.

‘Onacceptabele manier van werken’

CDA-Kamerlid Anne Kuik vindt dat de Kamer “geïnformeerd moet worden over zulke essentiële zaken als beleid rondom gezinshereniging”, laat ze weten. Als het klopt dat hierdoor honderden asielkinderen zonder ouders dreigen op te groeien, zoals NRC kopte, is dat een “vreemde en onacceptabele manier van werken”, aldus Kuik, die Kamervragen heeft gesteld.

D66 en GroenLinks willen snel een debat over de kwestie. Ook de SP wil opheldering. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet noemt de gang van zaken “ongelooflijk. Op meerdere fronten.”

“De Kamer niet informeren: de hele discussie over een nieuwe bestuurscultuur lijkt volledig langs deze staatssecretaris heengegaan. En inhoudelijk: dit staat haaks op internationaal recht. Niet voor niets adviseerde de IND tegen dit besluit.”

Don Ceder van de ChristenUnie noemt het een “verontrustend bericht” en spreekt van “inhumaan beleid”.

Lees ook:
EU wil Afghaanse vluchtelingen opvangen in regio om nieuw ‘2015’ te voorkomen

Sommige landen, zoals Groot-Brittannië en Duitsland, beloven opname van vluchtelingen. Maar de EU zet vooral in op opvang in de regio, in de hoop zo veel mogelijk Afghanen weg te houden bij de eigen Europese grenzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden