Initiatiefwet

Kamer wil dat krakers sneller kunnen worden uitgezet

null Beeld

Krakers moeten voortaan sneller kunnen worden uitgezet, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

ANP

Donderdag werd een initiatiefwet voor de aanscherping van het kraakverbod van Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) aangenomen. Zij willen het verbod op kraken aanpassen, zodat panden sneller kunnen worden ontruimd.

Vermeende krakers worden nu nog via een kort geding berecht en tot die tijd mogen ze niet worden uitgezet. Dat kan tot acht weken duren. Als het kraakverbod wordt aangescherpt, worden krakers voortaan strafrechtelijk beoordeeld in plaats van civielrechtelijk. Op die manier zou een zaak al binnen drie dagen door een rechter-commissaris kunnen worden getoetst.

Eerder kon het voorstel rekenen op kritiek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM), de Raad van State, de Raad voor de Rechtspraak en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het voorstel zou zorgen voor meer bureaucratie en de werklast voor de politie zou worden verhoogd. Ook zouden meer zaken bij de rechter belanden, omdat krakers nu soms nog zelf vertrekken voor ze voor de rechter moeten verschijnen. De tijdwinst zou te verwaarlozen zijn. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden