Vluchtelingenhulp

Kamer wil cruiseschepen inzetten bij Griekse eilanden

Migranten in zelfgemaakte tentjes even buiten kamp Moria op het Grieke eiland Lesbos.  Beeld REUTERS
Migranten in zelfgemaakte tentjes even buiten kamp Moria op het Grieke eiland Lesbos.Beeld REUTERS
Lex Oomkes

Een meerderheid in de Tweede Kamer roept staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie & veiligheid) op om de nood in vluchtelingenkampen op met name het Griekse eiland Lesbos te helpen verlichten.

Dat kan door bijvoorbeeld cruiseschepen in te zetten, die door de coronapandemie werkloos zijn.

De Europese commissaris voor migratie, Ylva Johansson, vroeg vorige week de lidstaten om extra vormen van steun, nu de situatie in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden steeds nijpender wordt. In schriftelijke vragen vragen SP, PvdA, D66, GroenLinks, het CDA en de ChristenUnie, met elkaar een Kamermeerderheid, de staatssecretaris hoe zij gevolg wil geven aan dat verzoek.

De Kamerleden wijzen als voorbeeld op de in de opiniepagina's van Trouw geopperde mogelijkheid om cruiseschepen die stil liggen, in te zetten. De schepen zouden vluchtelingen voor de Griekse kust tijdelijk op kunnen vangen om de druk op de kampen te verlichten.

Vorige maand vroegen dezelfde fracties in een motie het kabinet al alles in het werk te stellen om 2500 kwetsbare vluchtelingen uit de kampen op de eilanden over te brengen naar het Griekse vasteland.

Premier Mark Rutte was vorige week nog zeer terughoudend op vragen van Corinne Ellemeet, Kamerlid van GroenLinks, om andere hulp dan extra geld aan te bieden aan de Griekse regering. Volgens de premier helpen tijdelijke maatregelen nu niet om tot een permanente oplossing te komen voor het vluchtelingenprobleem op de Griekse eilanden.

Rutte is consequent, meent ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. “Maar dat doet niets af aan de ernst van de acute problemen. In ieder geval kwetsbare kinderen moeten van die eilanden af. En wat gebeurt er met de afspraak dat Nederland vier procent van de vluchtelingen daar zou opnemen? Vier procent van 1.600 kinderen is circa zestig kinderen.”

Voordewind wijst er op dat er beweging zit in de mogelijke verdeling van vluchtelingen over de Europese lidstaten. “Het Europees Hof stelde vorige week dat alle lidstaten, ook in Oost-Europa, mee moeten doen en hun aandeel moeten nemen. Als zelfs Bulgarije en Litouwen nu bereid zijn hun aandeel te nemen, waar blijft Nederland dan? Deze week zou er een verdelingsplan moeten komen. Nederland dient zich daar in ieder geval actief mee te bemoeien.”

Lees ook:

Corona en de vluchtelingen

Al halverwege vorige maand vroegen vluchtelingsorgranisaties zich af wat er gebeurt als het coronavirus de kampen op de Griekse eilanden bereikt.

Kinderen in kampen op Lesbos

Er zijn Europese afspraken over kinderen uit de vluchtelingenkampen halen, maar Nederland reageert op zijn minst lauw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden