Nationale veiligheid

Kamer wil actie tegen Ongehoord Nederland om omvolkingstheorieën

null Beeld ANP
Beeld ANP
Redactie Trouw/ANP

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) stappen onderneemt tegen "onweersproken omvolkingstheorieën" die werden verspreid door omroep Ongehoord Nederland. Verschillende partijen die samen een ruime meerderheid vertegenwoordigen, stellen daar Kamervragen over.

In de uitzending van Ongehoord Nederland op 10 mei schoof de Vlaamse politicus Filip Dewinter aan. Hier sprak hij over de omvolkingstheorie, die stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond. De presentatoren van het programma grepen hierop niet in.

Journalistieke code

De Kamerleden vragen zich nu af in hoeverre er risico's bestaan als de publieke omroep de theorie "onweersproken" uitzendt. Ook willen zij weten of de omroep hiermee de journalistieke code van de NPO schendt. Staatssecretaris Uslu wordt bovendien gevraagd of zij bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil nagaan of er risico's zijn voor de nationale veiligheid.
De groep Kamerleden die vragen stelt bestaat uit Nilüfer Gündoğan en leden van de VVD, D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Christenunie, Denk en Volt.

De omvolkingstheorie lag ten grondslag aan onder meer de schietpartij in het Amerikaanse Buffalo op 14 mei. Hierbij schoot een 18-jarige Amerikaan tien mensen dood en raakte drie anderen gewond. Elf van de slachtoffers waren zwart.

Lees ook:
Samenzweringstheorie over ‘omvolking’ wint terrein, met dodelijke gevolgen

De samenzweringstheorie over ‘omvolking’ wint terrein, vooral in de VS, en inspireert plegers van dodelijke terreuraanslagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden