KamerdebatCoronamaatregelen

Kamer vindt het sluiten van bibliotheken en buurthuizen moeilijk te begrijpen

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg, premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg, premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Wel lekker naar de Primark en Ikea, maar niet naar een museum of buurthuis: er is veel onbegrip in de Tweede Kamer over de nieuwe coronamaatregelen.

Judith Harmsen

De Tweede Kamer is zeer kritisch over de afwegingen die het kabinet maakt in het nieuwe aangescherpte pakket coronamaatregelen. Verschillende partijen toonden gisteren tijdens het coronadebat onbegrip over de beslissing van het kabinet om de detailhandel te sparen, terwijl musea, theaters, buurthuizen en bibliotheken de deuren moeten sluiten. Een motie van GroenLinks voorman Jesse Klaver om buurthuizen en bibliotheken in elk geval ten delen open te houden, vanwege de belangrijke maatschappelijke functie van die instellingen, werd met algemene stemmen aangenomen.

Zoals Klaver het tijdens het debat verwoordde: “Zo’n buurthuis is niet alleen een plek waar je een kopje koffie gaat drinken - dat kon trouwens al een tijdje niet meer - het is ook de eerste plek voor hulpverlening.” Hij wees erop dat mensen die schulden hebben zich vaak in eerste instantie bij het buurthuis om de hoek melden. Ook de bibliotheek is meer dan een plek waar je boeken kunt lenen, benadrukte onder meer Rob Jetten (D66).“Het is voor veel mensen nu ook de plek om rustig ergens te kunnen studeren”, zei hij. “Of de plek waar je je bankzaken regelt als je thuis geen computer of internet hebt.” Ook hij vroeg het kabinet dan ook om de beslissing om voor bibliotheken, anders dan voor sportscholen, geen uitzondering te maken, te heroverwegen.

‘Weer openen gaat gewoon niet’

Het kabinet toonde zich daar geen voorstander van. “Ik zou alles wel willen heroverwegen”, zei premier Mark Rutte gisteravond tijdens het debat. “maar dat gaat gewoon niet.” De minister president is het met de Kamerleden eens dat buurthuizen en bibliotheken een belangrijke maatschappelijke rol vervullen, “maar juist die sociale functie brengt vele contacten en reisbewegingen met zich mee”, zei hij.

Dat wil niet zeggen dat in buurthuizen en bibliotheken de komende twee weken helemaal geen mensen welkom zijn. De premier benadrukte in reactie op de motie van Klaver dat het niet alleen mogelijk blijft om bij bibliotheken boeken af te halen, maar dat buurthuizen ook gebruikt mogen worden voor besloten en georganiseerde dagbesteding, waar wat het kabinet betreft ook huiswerkbegeleiding onder valt. Individuele hulpverlening op afspraak kan ook doorgaan.

Dat de winkels wel volledig open mogen blijven, is volgens Rutte niet alleen een economische afweging. “Het is altijd een balans”, benadrukte hij gisteren. Volgens de premier is tijdens de eerste ‘intelligente lockdown’ in maart, toen de winkels ook open waren, gebleken dit pakket aan maatregelen goed werkt. De bedoeling van het kabinet is om zoveel mogelijk naar die situatie terug te keren.

Lees ook:

Gaan de extra maatregelen werken? ‘De verschillen met het voorjaar zijn bizar’

Met een extra pakket aan maatregelen wil het kabinet het virus versneld terugdringen. Het is de vraag of het gaat werken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden