EU-deal

Kamer verdeeld over EU-akkoord

null Beeld
Redactie Trouw

De Tweede Kamer is verdeeld over de deal die de Europese leiders bereikt hebben over het coronaherstelfonds van 750 miljard euro en de meerjarenbegroting. Dat fonds zal voor 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen bestaan.

De deal werd gesloten na een marathonoverleg van meerdere dagen. Financieel heeft Nederland een stevig punt gescoord met de korting op de jaarlijkse afdracht. Die stijgt voor Nederland van ongeveer 1,5 miljard naar 1,9 miljard euro per jaar. Rutte haalt daarmee een grote slag binnen. Zijn enige teleurstelling was dat de afspraken over het verkrijgen van EU-miljarden en het respecteren van de rechtsstaat meer zijn afgezwakt dan Rutte zou willen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries noemt het akkoord een ‘huzarenstukje van Mark Rutte'. CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootwerk is blij dat er voorwaarden gesteld zijn aan de steun, D66-fractievoorzitter Rob Jetten spreekt van een ‘historische deal met grote nieuwe stappen in de Europese integratie.’ Ook de ChristenUnie is overwegend positief, al vindt Kamerlid Eppo Bruins dat de afspraken over de rechtsstaat concreter hadden gekund.

De kritiek komt van PVV-leider Geert Wilders, die de deal op Twitter 'waanzin’ noemt. Ook de SP is kritisch: “Rutte is gezwicht in Brussel", zegt Kamerlid Mahir Alkaya.

PVV-leider Geert Wilders is juist totaal niet te spreken over de uitkomst van de Europese top. "Rutte is door de knieën gegaan. Toch €390 miljard giften voor Zuid-Europa! EU-begroting + Herstelfonds = 1800 miljard euro. WAANZIN!!", laat hij via Twitter weten. “Namens Nederland tekent hij voor een megalomaan EU-fonds zo groot als de Nederlandse economie.”

Ook de SGP is kritisch: de partij spreekt van een ‘vergissing van historische proporties'. Forum voor Democratie stelt met afgrijzen vast ‘dat de EU-trein steeds sneller doorrijdt naar eindstation Superstaat.’

De PvdA is op haar beurt positief dat er een akkoord ligt. "Goed dat er eindelijk een akkoord is over een gezamenlijke aanpak van de economische crisis", zegt Kamerlid Lilianne Ploumen. De partij vindt het wel een minpunt dat er wordt gekort op bijvoorbeeld de aanpak van klimaatverandering en migratie.

Lees ook:

EU-leiders na marathontop eindelijk akkoord over begroting en herstelfonds

Na vier dagen en twee nachten onderhandelen hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt over de volgende meerjarenbegroting tot 2027 en een coronaherstelfonds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden