Lobby-regels

Kamer stemt in met lobbyregister voor bewindspersonen en hoge ambtenaren

Voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66) en voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. (VVD) Beeld ANP
Voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66) en voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. (VVD)Beeld ANP

Een Kamermeerderheid heeft vandaag ingestemd met een verplicht lobbyregister voor bewindspersonen en hoge ambtenaren. Alleen VVD en Groep van Haga stemden tegen. Het lobbyregister moet onafhankelijk getoetst en gehandhaafd gaan worden, naar Iers voorbeeld.

Gershon Osnabrugge

Dit betekent dat ministers en staatssecretarissen, maar ook hoge ambtenaren, vanaf nu al hun ontmoetingen en gesprekken met lobbyisten moeten bijhouden en registreren in een lobbyregister. Ze moeten hierbij ook vermelden waarover is gesproken. “Het doel hiervan is om de politieke besluitvorming transparanter te maken”, zegt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen. “Zodat we de democratische controle kunnen vergroten.”

Aanleiding voor het voorstel van Volt is het rapport uit 2019 van anti-corruptieorgaan GRECO. Daar stelde het instituut vast dat er in Nederland geen goede regels zijn voor de overstap van de politiek naar de private sector. In juli dit jaar constateerde GRECO nog dat er met hun aanbevelingen uit 2019 weinig is gedaan.

In september werd de eerste stap gezet om deze aanbevelingen op te volgen. Toen nam de Kamer een tweetal moties aan, beide ingediend door Volt. De desbetreffende moties zorgen ervoor dat voor bewindspersonen die naar het bedrijfsleven overstappen een afkoelperiode van twee jaar gaat gelden, en dat er een toetsingscommissie komt die een overstap van bewindspersonen naar belangenorganisaties gaat beoordelen.

De afgelopen maanden is er veel te doen om lobbypraktijken van oud-bewindspersonen. Zo kwam er een golf aan kritiek nadat eind augustus minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen overstapte naar branchevereniging Energie-Nederland. In juli stapte Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat, over naar het World Resources Instituut. Waar aanvankelijk voor hen geen lobbyverbod voor twee jaar leek te gelden, schreef Rutte in september aan de Kamer dat beide oud-bewindspersonen toch voor een periode van twee jaar geen contact mogen hebben met medewerkers van hun voormalig ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden