Armeense genocide

Kamer roept regering op om Armeense genocide volmondig te erkennen

Demonstranten in Istanbul met afbeeldingen van slachtoffers van de Armeense genocide. Beeld Joris van Gennip
Demonstranten in Istanbul met afbeeldingen van slachtoffers van de Armeense genocide.Beeld Joris van Gennip

Een ruime Kamermeerderheid roept het kabinet op de Armeense genocide te erkennen. Dat heeft de Nederlandse regering nog altijd niet gedaan, vanwege de grote gevoeligheid van het onderwerp bij Turkije.

Wendelmoet Boersema

De ChristenUnie dient dinsdag een motie in met deze oproep, die brede steun krijgt in de Tweede Kamer. Opvallende afwezige onder de ondertekenaars is de grootste regeringspartij VVD. Denk steunt de motie niet, deze partij volgde eerder de lijn van Turkije, dat niet wil spreken van volkerenmoord. Het Nederlandse kabinet spreekt tot nu toe van ‘de kwestie van de Armeense genocide’ in plaats van een volmondig ‘Armeense genocide’. Ook in de VS is tot nu toe deze laatste officiële stap niet genomen, ondanks resoluties in het Amerikaans Congres en de Senaat.

Van 1915 tot 1917 werden in de nadagen van het Ottomaanse rijk honderdduizenden Armeniërs vermoord. Berekeningen van het aantal slachtoffers door historici lopen uiteen van 600.000 tot anderhalf miljoen mensen. Ook andere christelijke bevolkingsgroepen en Arabieren uit het huidige Syrië werden slachtoffer van de massamoorden en hongersnoden die volgden.

‘Die schroom is absurd’

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Zo’n anderhalf miljoen Armeniërs zijn er vermoord, naast ook nog andere christelijke minderheden zoals Arameeërs, Assyriërs en Pontische Grieken. Een volkerenmoord, die de Nederlandse regering nog steeds niet als zodanig erkent. Die schroom is absurd.”

De weg naar erkenning zorgde de afgelopen jaren in Nederland voor spanningen in de relatie met Turkije. In 2018 erkende de Tweede Kamer pas de Armeense genocide, en deed toen een oproep aan de regering om de jaarlijkse herdenking in Armenië bij te wonen.

Relaties met Turkije waren toen al een jaar onder het vriespunt

Uiteindelijk stuurde het kabinet de staatssecretaris van financiën, Menno Snel, een keus die duidelijk bedoeld was om wél een gebaar te maken, maar toch de Turkse regering diplomatiek niet teveel voor het hoofd te stoten. De relaties met Turkije waren toen al een jaar onder vriespunt, sinds Nederland in 2017 twee Turkse ministers verbood om hier campagne te voeren onder Turkse Nederlanders.

In 2004 nam de Kamer - ook op voordracht van de ChristenUnie – een motie aan die de regering opdroeg de erkenning van de Armeense genocide bij Turkije ‘onder de aandacht te brengen’. Toen was de Europese Unie net begonnen met de onderhandelingen over toetreding van Turkije.

(In een eerdere versie leek het alsof de VVD niet vóór de motie zou gaan stemmen, maar dat is wel het geval. De VVD staat niet bij het lijstje partijen die het indienen van de motie steunen.)

Lees ook:

Nederland lokt Turkse reactie uit door minister naar herdenking Armeense genocide te sturen

Een Nederlandse minister moest in april 2018 aanwezig zijn bij de herdenking van de Armeense genocide in Jerevan. Uiteindelijk stuurde het kabinet een staatssecretaris.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden