Vrijheid van meningsuiting

Kamer rekent keihard af met Azarkan om zijn verdediging van de profeetpetitie. ‘Dit is ziek’

Farid Azarkan tijdens het debat over de moord op de Franse docent Samuel Paty.  Beeld ANP
Farid Azarkan tijdens het debat over de moord op de Franse docent Samuel Paty.Beeld ANP

Farid Azarkan van Denk kwam hard in aanvaring met andere Kamerleden over een petitie die belediging van de profeet strafbaar wil stellen.

Halverwege het debat over de aanslagen in Parijs stampt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken witheet naar haar plaats terug, uit woede over de ‘gespeelde naïviteit’ van haar Denk-­collega. Even later schreeuwt Madeleine van Toorenburg (CDA) in een woordenwisseling met Farid Azarkan: “Dit is ziek!”

De emoties in het parlement liepen donderdag hoog op. Steen des aanstoots is de weigering van Azarkan, fractievoorzitter van Denk, om ondubbelzinnig afstand te nemen van een petitie. Daarin werd twee weken na de moord op de Parijse leraar Samuel Paty (en vlak na de aanslagen in Nice) opgeroepen belediging van de profeet Mohammed strafbaar te stellen. Zo’n 120.000 mensen uit de Nederlandse moslimgemeenschap ondertekenden online deze petitie.

Azarkan noemt de timing van de petitie ‘ongelukkig’, maar wil over de inhoud slechts kwijt dat hij zich ‘erin gaat verdiepen’. “Voorop gesteld: ik veroordeel alle geweld. Ik snap de kritiek alleen niet: de indieners van deze petitie volgen de democratische spelregels. Dan moeten we ze niet afserveren op de vorm.” De Denk-fractievoorzitter wijst erop dat het verbod op godslastering ­weliswaar in 2014 uit de wet is verdwenen, maar dat partijen als SGP en ChristenUnie hier destijds fel op tegen waren.

Woorden in de mond gelegd

Maar de Kamer is woedend. “U zegt eigenlijk, de moordenaar van Paty had een punt”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. “Ik ben oprecht teleurgesteld. U begon goed, maar nu maakt u omtrekkende bewegingen. Dit was het moment om pal te staan voor vrijheid, ook die van u en vooral van iedereen.” Volgens Azarkan worden hem woorden in de mond gelegd. “Ik heb die petitie niet opgesteld, verdikkeme. Ik ben schoolbestuurder geweest en ik heb naast docenten gestaan. U hoort een ‘maar’ die er niet is.” Even tevoren lijkt Azarkan nog begrip te krijgen voor zijn klacht dat hij als Denk-Kamerlid als enige wordt aangesproken op daden van ‘verkeerde moslims’. Of dat Denk wordt gevraagd daar iets tegen te doen.

Hij pakt een handreiking aan van PvdA’er Kuiken om strafbare zaken in islamitisch weekendonderwijs aan te pakken en wil met SP’er Peter Kwint wel samen ‘een lesbrief’ maken. De rest van het debat springt ­alle kanten op: van een mogelijk verbod op salafistische organisaties en terugkeer van jihadisten naar de rol van sociale media en aanpassing van artikel 23 van de Grondwet, dat over onderwijs gaat.

De woede van de Kamer over Azarkan is deels terug te voeren op oude grieven. De Kamer neemt het de driekoppige fractie nog altijd kwalijk dat de partij in Turkse media en op sociale media Nederlandse Kamer­leden met een Turkse achtergrond heeft zwartgemaakt, waardoor die bedreigingen kregen. Opmerkingen van Azarkan, die sterk lijken op wat premier Rutte aan het eind van het debat zal zeggen, sneeuwden daardoor onder.

Gemeenschappelijke strijd tegen terreur

Moslims voelen dat hun het zwijgen wordt opgelegd, aldus Azarkan. “Beschouw ons als onderdeel van die gemeenschappelijke strijd tegen terreur. Ook zij willen hun kinderen een goede opvoeding geven en voor hun ouders zorgen. Laten we ons niet verdelen, want dat is wat terroristen willen.” Eerder zei de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Musa in Het Parool dat onder de petitie gevoelens van ongelijkwaardige behandeling schuilen. Musa nam anders dan Azarkan wel krachtig stelling tegen de petitie. Ze zei een krachtig geluid tegen geweld en aanslagen te missen bij de ‘zelfbenoemde’ leiders van de gemeenschap.

Rutte benadrukte aan het slot van het debat dat het benadrukken van extremen niet helpt. Hij herhaalde zijn eerdere stellingname dat zonder onbelemmerde vrijheid van meningsuiting de vooruitgang stokt.

Lees ook:

Joan Wallach Scott: Macron maakt van elke moslim een potentiële terrorist

Joan Wallach Scott is emeritus hoogleraar Franse geschiedenis. Het harde secularisme van president Emanuel Macron is niet de oplossing, zegt ze. ‘Dat is hetzelfde als hardline islam.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden