KamerdebatToeslagenaffaire

Kamer ontevreden over de hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (financiën) voorafgaand aan het debat over de Awir, de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen, in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (financiën) voorafgaand aan het debat over de Awir, de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen, in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De Tweede Kamer wil meer garanties van staatssecretaris Van Huffelen dat alle getroffen ouders in de toeslagenaffaire financieel worden geholpen.

De Tweede Kamer is niet tevreden over de plannen waarmee staatssecretaris Alexandra van Huffelen de ouders wil helpen die hard zijn geraakt door de kinderopvangaffaire. Het Kamerdebat hierover werd woensdag laat op de avond afgebroken: de staatssecretaris van financiën moet nu eerst haar wetsvoorstel aanpassen.

SP’er Renske Leijten snapt niet dat de Belastingdienst zelf beoordeelt of er fouten zijn gemaakt waardoor ouders recht hebben op compensatie. “Dat vind ik kwetsbaar in deze wet”, zei Leijten woensdagavond. “Dus de Belastingdienst moet van zichzelf zeggen: ‘Hallo, ik geef mijzelf een rode kaart’!” Bart Snels (GroenLinks) vreest dat ouders ‘een juridisch gevecht moeten leveren’ om hun gelijk te halen, in de wetenschap dat zij al jarenlang in procedures met de fiscus zijn verwikkeld.

Ook binnen de coalitie bestaat onvrede over het wetsvoorstel van het kabinet. CDA’er Pieter Omtzigt wil dat wordt vastgelegd dat iedere beslissing van de fiscus moet worden gemotiveerd, met alle onderliggende documenten. “Dat klinkt misschien allemaal heel bureaucratisch”, zei Omtzigt. “Maar de ouders zullen dit begrijpen. We kunnen het maar één keer goed doen.”

Ruimhartige compensatie

Een grote groep gedupeerden is de afgelopen jaren in de problemen geraakt vanwege de beschuldiging ‘opzet’ of ‘grove schuld’. Zij kregen dit stempel van de fiscus vanwege vermeende overtredingen. In veel gevallen blijkt die beschuldiging onterecht. Ouders hebben wel uitgekeerde toeslagen moeten terugbetalen. Niet zelden leidde dat tot grote financiële problemen.

De Kamer wil harde garanties dat deze hele groep ruimhartig wordt gecompenseerd door het kabinet. Diverse Kamerleden vrezen dat deze gedupeerden niet genoeg hebben aan het predicaat ‘opzet’ of ‘grove schuld’, maar vervolgens ook moeten aantonen dat ze in een ‘schrijnende situatie’ zijn beland. Leijten: “Wat is schrijnend? Moet er een huwelijk kapot zijn gegaan? Moet er een zware depressie zijn geweest met zelfs denken aan het einde?”

Van Huffelen zal de Kamer op deze punten tegemoet moeten komen. Het debat werd woensdagavond afgebroken, formeel vanwege het late tijdstip. Maar de belangrijkste reden is dat het de staatssecretaris tijd geeft om het wetsvoorstel aan te passen. Ze hoopt dat de Kamer volgende week alsnog akkoord zal gaan met de (verbeterde) compensatieplannen.

Lees ook:

Van Huffelen moet nog bergen puin ruimen in toeslagenaffaire

Ouders die zwaar de dupe zijn van de toeslagenaffaire moeten sneller en ruimer compensatie krijgen. Dat het staatssecretaris Alexandra van Huffelen van financiën tot in 2021 kost om alle onrecht recht te zetten, vindt de Tweede Kamer veel te lang duren.

Belastingdienst beloofde drie ambtenaren: geen straf in toeslagenaffaire

Het ministerie van financiën onderzocht hoe het zo mis kon gaan bij de kinderopvangtoeslagen. Maar hoofdrolspelers wilden alleen praten als ze een vrijgeleide kregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden