Politiek

Kamer hekelt Hoekstra voor brief over hogere beloning van commissarissen

Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Demissionair minister Wopke Hoekstra (financiën) kreeg woensdag forse kritiek van zijn eigen CDA en andere coalitiepartijen over de beloning van commissarissen.

Hoekstra schreef in een brief aan de Kamer dat hij zich ‘op zich’ kan vinden in de conclusie van een onderzoeksrapport dat commissarissen van staatsbedrijven een hogere beloning zouden moeten krijgen. De Kamer reageerde verbolgen. Kamerleden noemden het ongepast van het kabinet om in deze coronatijd, waarin sprake is van salariskortingen en ontslagen, überhaupt over een hogere beloning van commissarissen te spreken.

Volgens de onderzoekers is de beloning van commissarissen bij staatsbedrijven, zoals de NS, Schiphol en TenneT, de afgelopen vijftien jaar fors achtergebleven bij die van beursgenoteerde ondernemingen. In het onderzoek, dat overigens al in december uitkwam, wordt daarom een voorzichtige stijging van 15 tot 20 procent van de beloning voorgesteld.

‘Heel merkwaardig’

Maar zelfs zijn eigen partij, het CDA, begrijpt niet dat de minister deze brief nu stuurt. CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg noemt de brief ‘wel heel erg merkwaardig’ in een tijd dat veel bedrijven aangeven dat loonstijgingen er dit jaar nauwelijks in zitten. Bovendien hebben staatsbedrijven helemaal geen moeite om commissarissen aan te trekken, stelt Slootweg.

VVD’er Roald van der Linde staat evenmin te trappelen. “Duizenden ondernemers vechten voor het voortbestaan van hun zaak. Moet er echt nu, midden in deze crisis, iets gedaan worden aan de salarissen aan de top? Ik zie het niet en eerlijk gezegd wil ik er gewoon niet over nadenken.”

D66’er Joost Sneller eist van de minister dat het hele onderwerp van de agenda gaat. “Je zult maar kleine ondernemer of werknemer in onzekerheid zijn en dit voorstel lezen”, stelt hij. Ook inhoudelijk is Sneller het niet met de onderzoekers eens. “De onderliggende analyse ondersteunt de conclusie niet”, aldus de D66’er.

Verkeerd begrepen

Minister Hoekstra vindt dat hij verkeerd wordt begrepen. Hij stelt dat hij de afgelopen jaren juist geregeld ingegrepen heeft in de beloningen van bestuurders. Dit onafhankelijke onderzoek ligt sinds december op zijn ministerie, en volgens de bewindsman is het ‘niet meer dan logisch’ om het onderzoek dan door te sturen naar de Kamer.

“Maar ik heb er in mijn brief ook nadrukkelijk op gewezen dat het niet opportuun is in deze coronaperiode en met een demissionair kabinet om over een verhoging te spreken. Het zal echt een besluit voor een volgend kabinet zijn.”

Commissarissen bij staatsdeelnemingen ontvangen tussen de 12.000 en 40.000 euro per jaar, de voorzitters krijgen tussen de 20.000 en 50.000 euro per jaar.

Lees ook:

Beloningsregels bankiers opnieuw verscherpt


Banken en andere financiële instellingen moeten voortaan hun beloningsvoorstellen vooraf voorleggen aan verschillende belanghebbenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden