Politiek

Kamer debatteert op 4 april over uitslag Provinciale Statenverkiezingen

 Jesse Klaver (Groenlinks) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Jesse Klaver (Groenlinks) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De Tweede Kamer gaat toch in debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

ANP

Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen. Eerder dinsdag deed Klaver een voorstel voor een debat, maar toen zagen de coalitiepartijen het nog niet zitten. Dit tot grote frustratie van de oppositiepartijen. Klaver wilde vervolgens een hoofdelijke stemming hierover, maar vlak voordat die plaatsvond, bleek dat de coalitie zich had bedacht.

Klaver wilde het debat zo snel mogelijk, maar zegt tegen het ANP dat over twee weken “snel genoeg is, het belangrijkste voor ons dat het debat er komt. De coalitie heeft nu twee weken de tijd om de boel op orde te maken voor zichzelf en alles op een rijtje te zetten.”

Het is ongewoon dat de Tweede Kamer debatteert over de Provinciale Statenverkiezingen. Klaver wilde het toch omdat er bij deze verkiezingen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden. BBB is in iedere provincie de grootste geworden en krijgt daardoor ook in de Eerste Kamer een machtige positie. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie leden juist grote verliezen.

Klaver zegt dat “de coalitie in zwaar weer zit op dit moment, dat merk je aan alles. Des te belangrijker is het om daar open over te spreken met elkaar.” Het belangrijkste doel van het debat is in zijn ogen dat “alle partijen hierin kunnen aangeven wat ze vinden dat moet veranderen naar aanleiding van deze uitslag”. Hij hoopt dat het ertoe leidt dat er keuzes worden gemaakt en dat tegen die tijd “duidelijk wordt welke richting we opgaan met Nederland, linksom of rechtsom.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden