Coronaverkiezingen
Kabinet zet deur op een kier voor uitstel verkiezingen
Het kabinet wil vasthouden aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart, maar zet tegelijk de deur op een kier om ze alsnog te kunnen uitstellen.
Uitstel maakt het kabinet afhankelijk van de corona-ontwikkelingen en van het advies dat de Raad van State, de Kiesraad en het OMT geven. Het kabinet neemt zo’n besluit alleen samen met het parlement.
Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken namens het kabinet. Tot uitstel van de verkiezingen kan het parlement nog uiterlijk in de week van 8 maart (een week voor de verkiezingen) besluiten. Dit betekent wel dat de verkiezingen dan op zijn vroegst eind juni kunnen plaatsvinden.
Scala aan maatregelen
Het kabinet vindt de verkiezingen echter van ‘groot maatschappelijk en democratisch belang’ en weegt zwaar mee dat kiezers ‘juist in tijden van crisis’ zich moeten kunnen uitspreken over het beleid. Bovendien is er een scala aan maatregelen in gang gezet om het stemmen coronaveilig te laten zijn.
Zo moeten alle stembureauleden vooraf een gezondheidscheck, bijvoorbeeld een sneltest, hebben gedaan en kiezers zullen op de stembureau een vooraf ingevulde gezondheidsvragenlijst moeten overleggen. Er komen twee extra stemdagen (15 en 16 maart) om vervroegd te kunnen stemmen en ouderen boven de 70 kunnen per post stemmen. Het aantal volmachtstemmen per kiezer is uitgebreid van twee naar drie personen.
Stembereidheid
Onderzoeksbureau I&O heeft inmiddels de stembereidheid onderzocht tijdens de coronapandemie. Zeker 81 procent van de kiesgerechtigden geeft aan zeker te gaan stemmen en 5 procent zegt zeker niet te willen stemmen, of weet het nog niet. Ruim de helft van de kiezers zegt op verkiezingsdag te gaan stemmen, terwijl 10 procent dat op één van de extra dagen gaat doen.
Er zijn op woensdag 17 maart 9250 stemlocaties geopend, op sommige locaties zitten meerdere stembureaus. Inmiddels zijn 70.000 vrijwilligers bereid gevonden om de stembureaus te bemensen. Zeker 74 gemeenten zoeken nog steeds vrijwilligers, 12 gemeenten hebben zelfs nog meer dan 100 vrijwilligers nodig.
Lees ook:
Stemmen in coronatijd: eerste verkiezingen van woensdag zijn een belangrijke testcase voor maart 2021
Half november vonden gemeentelijke herindelingsverkiezingen plaats, die eerste coronaverkiezingen van Nederland waren een belangrijke testcase voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Minister Ollongren: De verkiezingen gaan door, ook als er nog corona heerst
Ook als in het voorjaar nog steeds coronamaatregelen gelden, gaan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 gewoon door, schreef minister van binnenlandse zaken Kasja Ollongren in september aan de Tweede Kamer.