Aandelen

‘Kabinet wist: kopen aandelen Air France-KLM niet volgens regels’

Het kabinet was zich ervan bewust dat de aankoop van aandelen in Air France-KLM niet volgens de regels verliep. Maar minister Wopke Hoekstra (Financiën) kon zich vanwege de gevoeligheid van het dossier naar eigen zeggen niet houden aan het zogenoemde budgetrecht van de Tweede Kamer.

Dat recht regelt dat de Tweede Kamer staatsuitgaven mag controleren en goed- of afkeuren. De aankoop van aandelen in Air France-KLM door de staat is echter koersgevoelig: die kan invloed hebben op de waarde van de aandelen van het bedrijf. Daarom heeft Hoekstra een groepje Kamerleden uit de vaste commissie voor Financiën in vertrouwelijkheid geïnformeerd over de plannen van het kabinet.

In hoeverre dat rechtmatig was, is aan de accountants van het rijk en de Algemene Rekenkamer, zo schrijft Hoekstra aan de Kamer.

NRC bericht dat Hoekstra ook gewaarschuwd is door ambtenaren voor de schending van het budgetrecht. Het ministerie bevestigt dat over de aankoop adviezen zijn aangevraagd bij verschillende afdelingen van het departement, ook over het aankooptraject.

Hoekstra zelf pleit voor een protocol om ervoor te zorgen dat de minister van Financiën weet hoe hij met de informatievoorziening aan de Tweede Kamer moet omgaan als een kwestie ook invloed kan hebben op de koers. Hij wil de Raad van State hierover om advies vragen en dat op termijn ook met de Kamer delen.

Lees ook: 

Waarom de staat stiekem een flink aandeel in Air France-KLM kocht

De staat heeft een flink aandeel in Air France-KLM gekocht. Het kabinet had er onvoldoende vertrouwen in dat Nederlandse belangen binnen de combinatie overeind blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden