Integriteit

Kabinet wil nu ook twee jaar lobbyverbod voor oud-bewindslieden

Oud-minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapte na de zomer over naar de lobbyclub van energiebedrijven. Beeld Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille
Oud-minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapte na de zomer over naar de lobbyclub van energiebedrijven.Beeld Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille

Het kabinet scherpt de integriteitsregels voor oud-bewindslieden wat aan, maar deze nieuwe regels gelden niet voor oud-minister Cora van Nieuwenhuizen, die onlangs voorzitter van de lobbyclub van energiebedrijven werd.

Esther Lammers

Van Nieuwenhuizen kreeg veel kritiek vanwege haar plotselinge overstap als minister van infrastructuur en waterstaat naar Energie-Nederland. Ze zat in de wekelijkse ministerraad waar uitgebreid over de energietransitie werd gesproken en die kennis zou ze de komende jaren goed kunnen inzetten.

De regels moeten aangescherpt, vindt nu ook demissionair minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken). Er komt een onafhankelijke commissie die moet beoordelen of een nieuwe functie wel toelaatbaar is voor voormalige ministers en staatssecretarissen. Althans in de eerste twee jaar nadat ze uit het kabinet zijn gegaan. Ollongren stelt dat de integriteit van voormalige kabinetsleden ‘boven iedere twijfel verheven’ moet zijn. Hier is de laatste tijd ‘veel te veel discussie’ over geweest.

Ook het lobbyverbod wordt ietwat uitgebreid. Niet alleen mogen de oud-bewindslieden niet over zaken lobbyen waarover hun voormalige ministerie gaat, ook mogen ze straks niet meer lobbyen over onderwerpen waarmee de oud-minister ‘actieve’ bemoeienis had. De nieuw te vormen regels zullen niet gelden voor al vertrokken bewindslieden.

Ollongren waarschuwt wel dat er geen scherpe regels zijn te stellen. Zij vindt het bijvoorbeeld denkbaar dat een bewindspersoon wel aan het werk gaat op een terrein dat weliswaar onder het oude ministerie valt, maar waarvoor destijds een andere bewindspersoon (zoals een staatssecretaris) verantwoordelijk was. Dat was ook het argument dat oud-minister Van Nieuwenhuizen zelf aanvoerde.

De Tweede Kamer drong aan op scherpere integriteitsregels. Ook het Europese anticorruptieorgaan Greco kwam in 2019 al met vergelijkbare adviezen. Er werd de afgelopen maanden een motie aangenomen van Volt om een afkoelperiode voor oud-bewindslieden te bepleiten en één om een verplicht lobbyregister voor oud-bewindslieden en topambtenaren in te voeren. Ook is er een PvdA-motie aangenomen, waardoor oud-bewindslieden en voormalige Kamerleden niet meer automatisch een Kamerpas krijgen.

Lees ook:

‘Vier op de tien oud-politici sinds 2017 aan de slag als lobbyist’

Alleen de schijn van belangenverstrengeling moet al worden vermeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden