De kerncentrale in Borssele. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De kerncentrale in Borssele.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Kernenergie

Kabinet wil na 2030 twee kleine kerncentrales in Nederland

Het kabinet wil twee kleine kerncentrales bouwen in Nederland. Minister Rob Jetten wil eerst verder onderzoek doen voor hij zijn plannen definitief ontvouwt.

Niels Markus

Het kabinet wil dat er na 2030 twee kleine kerncentrales in Nederland verrijzen. Maar het laat ook een ‘winstwaarschuwing’ uitgaan: het bouwen van een centrale duurt lang, en raakt vaak ook nog eens vertraagd.

Dat meldt minister Rob Jetten (klimaat) over kernenergie in een Kamerbrief. Oorspronkelijk zou Jetten rond deze tijd al met verder uitgewerkte plannen komen. Nu wil hij in het najaar komen met nadere informatie, onder meer over locaties en investeringen van marktpartijen. VVD en CDA lieten eerder al hun ongeduld blijken over Jettens plannen voor kerncentrales.

Voordat het kabinet concreter wordt, wil Jetten eerst nog onderzoek laten doen naar de rol die kernenergie kan spelen in de Nederlandse energievoorziening. Ook wordt onderzocht of er voldoende grondstoffen- en energiezekerheid is, of er voldoende maatschappelijke steun is en of kernenergie betaalbaar is.

Stralingsrisico’s

Daarnaast wil het kabinet eerst meer kennis opbouwen over kernenergie. Aangezien Nederland al decennia geen nucleaire centrales meer gebouwd heeft, is die nu vrijwel afwezig. Het kabinet wil die kennis vergaren over kernenergie als elektriciteitsbron, maar ook over radioactiviteit en stralingsrisico’s. Het kabinet overlegt ook met andere Europese landen die van plan zijn kerncentrales te bouwen of die dat recent gedaan hebben. Zo hoopt Nederland te leren van slechte ervaringen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, waar de kosten voor een centrale ver overschreden werden.

Het kabinet hoopt te kunnen kiezen voor kleine kerncentrales, als die techniek goed ontwikkeld is. Die zijn goedkoper en sneller te bouwen. Kerncentrales kosten vaak meer dan 10 miljard euro, en het duurt vaak langer dan tien jaar voordat er een staat. Het kabinet reserveerde al 5 miljard euro voor de eerste stappen richting de nieuwe centrales, verdere investeringen moeten van marktpartijen komen.

Ondertussen maken de eerste investeerders en gemeenten hun interesse al kenbaar. Volgens De Telegraaf heeft de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol tijdens de Navo-top bij premier Rutte een aanbod gedaan om in Nederland te investeren in kerncentrales. Volgens de premier heeft de aankondiging in het regeerakkoord dat Nederland kerncentrales wil bouwen, een internationale lobby op gang gebracht.

Koelwater

Het nieuwe college in Rotterdam staat open voor de bouw van een kerncentrale op de Maasvlakte. Ook de Eemshaven en Zeeland komen in aanmerking als locatie. Het is onder meer belangrijk dat er koelwater aanwezig is en een stevige elektriciteitsinfrastructuur.

Op dit moment heeft Nederland nog één kerncentrale: die in het Zeeuwse Borssele. Die zou sluiten in 2033, maar het kabinet wil de centrale langer openhouden. Het kabinet onderzoekt nog of dit op een veilige manier kan. Om Borssele open te houden is ook een wetswijziging nodig.

Dogmatische stammenstrijd

Onlangs zei Jetten in Trouw dat hij kernenergie een goede aanvulling vindt op andere vormen van CO2-neutrale energie, zoals windmolens, zonneparken en geothermie. Kernenergie kan een stabiele energiebron zijn, voor de momenten dat het niet waait en de zon niet uitbundig schijnt. Het is volgens de minister eenvoudig om in een dogmatische stammenstrijd verzeild te raken over kernenergie. “Zo van: ik hou van windmolens en jij van kerncentrales. Maar je kunt het ook allebei doen in de mix die een CO2-vrije energievoorziening is.”

In de Tweede Kamer is al jaren een ruime Kamermeerderheid voor kernenergie. Coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie zijn voor, net als de rechtse oppositie en Volt. D66 is niet mordicus tegen. Linkse partijen hebben moeite met kernenergie, vanwege de ernstige gevolgen die een ongeluk met een centrale kan hebben en omdat er geen onomstreden oplossing is voor het radioactieve kernafval.

Lees ook:

Hebben we kernenergie nodig om de klimaatdoelen te halen? ‘Hangt af van onze levensstijl’

Hebben we kernenergie nodig om de klimaatdoelen te halen? Voorstanders zeggen van wel. Tegenstanders zeggen dat het ook zonder kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden