Woningbouw

Kabinet wil fors meer ouderenwoningen bouwen voor 2030

null Beeld Fenna Jensma
Beeld Fenna Jensma

Het kabinet wil dat er meer passende woningen voor 65-plussers komen, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. De bedoeling is dat een derde van de 900.000 woningen die voor 2030 moeten worden gebouwd, voor deze groep bestemd is.

Vera Brouwer

Vanwege de toenemende vergrijzing wil het kabinet dat een derde van de woningen die voor 2030 gebouwd wordt geschikt zijn voor 65-plussers. Dat maakten minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) en minister Conny Helder (langdurige zorg) woensdag bekend.

Volgens het kabinet is er behoefte aan drie soorten ouderenwoningen. Woningen die gelijkvloers zijn; geclusterde woonvormen, zoals hofjes om het sociale contact te bevorderen; en woningen waar verpleegzorg mogelijk is voor bijvoorbeeld mensen met dementie.

Controleren gemeenteplannen

De afspraken zijn juridisch bindend. Als stok achter de deur worden er concrete woonafspraken gemaakt tussen de provincie, gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgkantoren over onder andere locaties en het woningtype. De afspraken moeten ervoor zorgen dat er woningen komen voor de juiste doelgroepen, waarbij rekening wordt gehouden met de zorgvraag. Woningen moeten daadwerkelijk geschikt zijn om zorg in te verlenen.

Het Rijk gaat samen met provincies en regio’s in de gaten houden of gemeenten voldoende bouwplannen hebben en of ze deze ook kunnen realiseren. Anders kan het kabinet ingrijpen.

Ook de wijken waar de nieuwe woningen komen, gaan op de schop. Zo moeten er goede oversteekplaatsen, scootmobiel- en rollatorvriendelijke stoepen en openbaar vervoer komen om zo de toegankelijkheid en bereikbaarheid te vergroten. Het kabinet wil ook dat voorzieningen, zoals een supermarkt en een ontmoetingsplek, op loopafstand liggen.

‘Ook gezinnen en starters profiteren’

Volgens De Jonge profiteert de hele samenleving ervan als er meer passende woningen voor ouderen zijn. Het zorgt volgens hem voor een snellere doorstroming. “Want als een oudere een eengezinswoning achterlaat, biedt dat ruimte voor een gezin om daar naartoe te verhuizen. Dat zorgt weer voor een vrije plek voor een starter”, zegt de minister.

Minister Helder hoopt dat ouderen eerder na gaan denken over hun woonruimte voor later, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. “In hun eigen omgeving blijven mensen vaak actiever en kunnen ze hun eigen gewoontes aanhouden. Daardoor blijven ze vitaler en zelfstandig.”

Het kabinet wil dat er de komende jaren flink gebouwd wordt. Voor 2030 moeten er 900.000 woningen zijn gebouwd, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Begin deze maand veegde de Raad van State nog de vrijstelling op stikstofregels voor de bouw van tafel. Hierdoor lopen veel projecten vertraging op. Ook hebben bouwers last van de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge materiaalkosten.

Lees ook:

Er moeten meer huizen komen, maar de architect ziet het werk juist inzakken

Het aantal nieuwbouwwoningen stijgt niet, zoals het kabinet wil, maar daalt. Dat blijkt uit CBS-cijfers. En architecten merken het.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden