Nieuws Schiphol

Kabinet wil dat Schiphol verder groeit

Beeld ANP

Schiphol mag vanaf 2021 verder groeien. De ministerraad bespreekt vrijdag een plan van minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) om meer vliegtuigen toe te laten.

Volgens bronnen in de coalitie wil de minister dat het aantal starts en landingen op de luchthaven toeneemt van de huidige 500.000 naar maximaal 540.000 per jaar. Dat kan na 2020, het jaar dat de huidige afspraken komen te vervallen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat Schiphol verder mag groeien, mits de vliegtuigen schoner en stiller worden. Vorig jaar strandden de gesprekken binnen de Omgevingsraad Schiphol, waarin onder meer de luchthaven, omwonenden, ministeries en bedrijfsleven overleggen, over uitbreiding. Omdat de Omgevingsraad er niet uitkwam, moet de minister nu een beslissing nemen.

Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ligt uitbreiding gevoelig. Volgens de VVD is het onontkoombaar, omdat het anders ten koste gaat van de economische groei. D66 en ChristenUnie zijn sceptisch, vanwege de overlast voor de omgeving en het milieu. De partijen stellen daarom eisen aan de plannen van de minister. Ze willen dat er strengere veiligheidseisen komen en dat er strenger wordt gehandhaafd op het maximale aantal vliegbewegingen. Om dat te bereiken moet de politiek een beter inzicht krijgen in het precieze aantal starts en landingen.

Eerder deze week werd bekend dat de opening van vliegveld Lelystad in april 2020 niet doorgaat. Dat vliegveld moest vakantievluchten overnemen van Schiphol. Door de uitspraak van de Raad van State over het stikstofbeleid en doordat de Europese Commissie de plannen van het kabinet voor Lelystad tot nu toe afkeurde, kwam de opening in het gedrang.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van infrastructuur en waterstaat werkt de minister sowieso aan plannen voor Schiphol, waarover voor de zomer een beslissing moet worden genomen. Het uitstel van Lelystad Airport heeft daarom volgens haar niets te maken met Schiphol.

Lees ook: 

Lelystad Airport gaat niet open in 2020

Het hing al een tijdje in de lucht: de opening van Lelystad Airport wordt opnieuw uitgesteld. Er is te veel onduidelijk over Brusselse regels en stikstofbeleid om in 2020 in bedrijf te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden