Begroting

‘Kabinet trekt geld uit voor koopkracht’

Het koffertje met het opschrift 'Derde dinsdag in september' en de schoenen van minister van financiën Wopke Hoekstra (CDA).  Beeld Werry Crone
Het koffertje met het opschrift 'Derde dinsdag in september' en de schoenen van minister van financiën Wopke Hoekstra (CDA).Beeld Werry Crone
Jan Kleinnijenhuis

Het demissionaire kabinet trekt met Prinsjesdag extra geld uit om de koopkracht voor volgend jaar te verbeteren. Dat melden verschillende media op basis van uitgelekte stukken van de miljoenennota, die dinsdag aanstaande door demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën zal worden aangeboden.

Er zou ruim 200 miljoen euro aan lastenverlichting voor lagere inkomens en uitkeringsgerechtigden zijn uitgetrokken, waardoor gemiddeld genomen de koopkracht met 0,1 procent zou toenemen in 2022. Enkele weken geleden voorspelde het Centraal Planbureau nog een gelijkblijvende koopkracht voor volgend jaar. Ook voor de bestrijding van criminaliteit, verbetering van de sociale advocatuur en het stimuleren van woningbouw zouden gezamenlijk zo’n 800 miljoen euro beschikbaar zijn.

Het kabinet heeft waarschijnlijk meer te besteden doordat de economie iets sneller groeit dan eerder verwacht. Maar de regering zou ook het overheidstekort verder laten oplopen. Dat zou volgend jaar uitkomen op 2,3 procent van het bruto binnenlands product, in plaats van de eerder verwachte 1,8 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden