Marinierskazerne

Kabinet tekent de vrede met Zeeland: compensatie voor kazerne

De commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, Minister Raymond Knops (BZK) en speciaal adviseur Bernard Wientjes.Beeld ANP

Zeeland krijgt in ruil voor de misgelopen marinierskazerne een pakket ter waarde van 650 miljoen euro. Daarmee wordt een kenniscentrum opgezet, komt er een zwaar beveiligde gevangenis en een rechtbank en wordt de provincie beter bereikbaar gemaakt.

De vrede met de geschoffeerde provincie is weer getekend, zoveel werd vrijdag wel duidelijk. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, speciaal Zeeland-adviseur Bernhard Wientjes (die deze lastige klus van het kabinet had gekregen) , de Zeeuwse commissaris van de Koning en de burgemeester van Vlissingen staken gezamenlijk de loftrompet over de afspraken. Daarbij schuwden ze ‘Zeeuwse’ metaforen niet , zoals als ‘wind in de zeilen’ en ‘recht door zee’.

Het charmeoffensief van het kabinet was hoognodig. De boosheid van de Zeeuwse bestuurders was groot toen duidelijk werd dat het kabinet al tijden achter hun rug om had gezocht naar alternatieve locaties voor de kazerne, die al in 2012 werd toegezegd. Staatssecretaris Visser van Defensie kwam in debatten met de schrik vrij met dit “schoolvoorbeeld van onzorgvuldige bestuurlijke besluitvorming”, aldus bijna alle partijen in de Kamer. Van de 650 betaalt Defensie ongeveer 200 miljoen.

Nu lijkt de tevredenheid groot bij de Zeeuwen, gezien de eerste reacties. Het kenniscentrum moet opleidingen gaan bieden rondom ‘water’, gesteund door de universiteiten van Wageningen en Utrecht. Naast de gevangenis en de rechtbank komt er ook een kenniscentrum voor de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, waar ook Zeeland met haar havens mee te maken heeft. Onderzocht wordt hoe de haven, de chemische en procesindustrie een rol kunnen spelen bij de energietransitie, zoals opties voor CO2-opslag. Er is geld om nieuwe bedrijven te stimuleren, de huisartsenopleiding wordt uitgebreid en de treinrit naar Rotterdam en Amsterdam zal korter gaan duren. De bereikbaarheid van de provincie – zo blijkt onder ander uit eerder onderzoek onder leiding van oud-premier Balkenende, zelf Zeeuw – blijkt vaak een belemmering.

De naar schatting 1000 nieuwe banen zijn deels voor huidige inwoners van Zeeland; er is geld voor omscholing. Maar de provincie hoopt dat er nieuwe mensen – liefst gezinnen – willen komen om de krimp tegen te gaan. Alleen bij de rechtbank komt een beveiligde overnachtingslocatie.

“Misschien levert dit op den duur wel meer op dan de kazerne”, durfde commissaris van de Koning Han Polman te hopen. Al vroeg hij zich toch nog even dit af: “Waarom was er zo’n crisis voor nodig om dergelijke afspraken met een regio als Zeeland te maken?”

Lees ook: 

Kamer laat Visser met een zucht ontsnappen in kwestie-Zeeland

In het debat over de misgelopen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland is staatssecretaris Barbara Visser van defensie met de schrik vrij gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden