Toeslagenaffaire

Kabinet komt nogmaals bijeen over toeslagenrapport

Minister-president Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.Beeld ANP

Het kabinet gaat volgende week zeer waarschijnlijk weer om tafel om te praten over het vernietigende eindrapport over de affaire rond de kinderopvangtoeslag.

Redactie Trouw

Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

De Kamercommissie concludeerde dat zowel topambtenaren als verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen in de toeslagenaffaire grote fouten hebben gemaakt. De gedupeerde ouders, die ten onrechte beschuldigd werden van fraude en keihard werden aangepakt, is daardoor “groot onrecht” aangedaan.

De meest betrokken bewindspersonen kwamen al twee keer bijeen in het Catshuis om de gevolgen van het rapport te bespreken. Daarbij is besloten dat alle ouders die slachtoffer zijn geworden van de uit de hand gelopen jacht op toeslagenfraude snel een tegemoetkoming van 30.000 euro krijgen.

De kwestie stond vrijdag opnieuw op de agenda bij de eerste reguliere ministerraad van 2021. Net als afgelopen zondag in het Catshuis stond daarbij volgens Rutte de vraag centraal hoe in de toekomst voorkomen kan worden dat burgers nog eens op deze manier door de overheid worden behandeld.

Volgende week hoopt de premier de officiële kabinetsreactie op het toeslagenrapport af te ronden. Daarvoor zal het naar zijn inschatting nodig zijn dat het kabinet nog een keer extra bijeenkomt. Doel is om “een overtuigend antwoord” te bieden voor de vele knelpunten in het toeslagenstelsel waar de commissie op wijst.

Over de eventuele politieke gevolgen is volgens Rutte tot nu toe nog niet gesproken. Hij weet niet of dat volgende week wel gaat gebeuren. “Ik kan me voorstellen dat ook dat natuurlijk een keer aan de orde komt, maar op welk moment en in welke vorm daar kan ik nu nog niets over voorspellen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden