Nieuwe wetgeving

Kabinet kan gemeenten vanaf begin 2023 verplichten tot opvang asielzoekers

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse dorp Ter Apel. Beeld ANP
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse dorp Ter Apel.Beeld ANP

Uiterlijk begin volgend jaar moet er een wet van kracht zijn die gemeenten verplicht asielzoekers op te vangen, zo heeft het kabinet besloten.

ANP

Het kabinet heeft daarnaast 24 gebouwen van de Rijksoverheid in beeld waar op korte termijn asielzoekers en statushouders kunnen worden opgevangen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) na de ministerraad bekendgemaakt.

Gemeenten die niet bijdragen aan de opvang van asielzoekers kunnen daartoe met die nieuwe wet via een aanwijzing worden gedwongen. Het kabinet hoopt op deze manier dat de asielopvang stabieler wordt.

Zowel De Jonge als staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) hoopt dat gemeenten zonder dwang meer statushouders en asielzoekers gaan opvangen dan nu. Ze willen de nieuwe wet voor de zekerheid in de ‘gereedschapskist’ hebben, aldus De Jonge. Beiden zien die wel als laatste redmiddel.

Twaalf panden met in totaal ruim 100.000 vierkante meter zijn beschikbaar voor het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa), voor de opvang van asielzoekers. Twaalf andere panden, met een totaal oppervlakte van een krappe 100.000 vierkante meter, kunnen aan gemeenten ter beschikking worden gesteld. Gemeenten kunnen daar statushouders of andere speciale doelgroepen huisvesten.

Hoeveel mensen op deze manier onderdak krijgen, is niet te zeggen. Dat hangt af van het aantal vierkante meter dat voor een kamer nodig is, aldus De Jonge.

Stroeve gesprekken

Over de ingebruikname van de panden worden nu gesprekken gevoerd die ‘af en toe best stroef verlopen’, aldus de minister voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Het kabinet heeft een aantal wettelijke mogelijkheden om gemeenten te dwingen zo’n pand in gebruik te nemen, ook al heeft deze aanpak niet de voorkeur van de gemeente.

Het kabinet zet die mogelijkheden liever niet in, maar sluit die niet uit. “We zijn het aan onze stand verplicht om iedereen een plek te geven.”

Als er al een vergunning is en de woonbestemming past in het bestemmingsplan, is het een kwestie van enkele dagen tot een week voordat bijvoorbeeld het Coa een specifiek pand in gebruik kan nemen. Als het bestemmingsplan geen bewoning toelaat, kan dat via een speciale route worden gewijzigd, maar dat kost tijd.

Een aantal van die 24 panden denkt het kabinet snel in gebruik te kunnen nemen. Details wilde De Jonge niet geven.

Lees ook:

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden