Compensatie

Kabinet helpt iedereen aan lagere energierekening

Een gasmeter in een woning.  Beeld ANP
Een gasmeter in een woning.Beeld ANP

Het kabinet wil met een overzichtelijke regeling iedereen aan een lagere energierekening helpen. Ook de rijkeren profiteren daarvan.

Bart Zuidervaart en Niels Markus

Het demissionaire kabinet trekt de portemonnee om de energierekening van huishoudens met honderden euro’s te verlagen. In totaal besteedt het 3 miljard euro om de hoge gasprijs te compenseren.

Na afloop van de ministerraad zei demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (economische zaken en klimaat) dat huishoudens gemiddeld voor 400 euro gecompenseerd worden. Dat doet het kabinet onder meer door de de korting op de energiebelasting te verhogen met 230 euro. Daarnaast gaat de belasting op elektriciteit omlaag, omdat ook de elektriciteitsprijs gestegen is door de hoge gasprijzen. De aanpassingen moeten op 1 januari 2022 ingaan.

Het kabinet trekt ook 150 miljoen euro uit voor isolatie van woningen. Gemeenten kunnen beslissen hoe zij dat geld willen inzetten. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van tegoedbonnen voor bewoners, die daarmee isolatiemateriaal zoals tochtstrips of radiatorfolie kunnen kopen. Deze maatregelen moeten de ergste pijn bij de huishoudens opvangen.

null Beeld Thijs van Dalen
Beeld Thijs van Dalen

Tientjes per maand

Dinsdagochtend was er ook kabinetsberaad over de geëxplodeerde gasprijzen, maar dat leverde nog geen overeenstemming op over de exacte ingrepen. Minister van financiën Wopke Hoekstra liet toen wel doorschemeren dat vooral ‘die mensen voor wie het probleem straks het grootste is’ geholpen moeten worden. “Voor iedereen is het vervelend om een paar tientjes extra per maand te moeten betalen aan de energierekening, maar er zijn ook een heleboel Nederlanders voor wie dat geen probleem is.”

Ook vanuit de Tweede Kamer klonk de oproep om compensatie vooral ten goede te laten komen aan mensen met lagere inkomens. Maar voor het kabinet blijkt het zeer ingewikkeld om een regeling te maken voor slechts een beperkt deel van de bevolking. De financiële hulp zal daarom ook terechtkomen bij mensen die het niet nodig hebben, erkent Yesilgöz. “Maar het moest goed en snel uitvoerbaar zijn, een ingewikkelder maatregel kost te veel tijd.”

Het compenseren van het gebruik van fossiele brandstoffen ligt gevoelig. Tom van der Lee, Kamerlid van GroenLinks, had liever gezien dat het kabinet met ‘gerichte inkomenspolitiek’ zou komen om vooral de huishoudens met ‘energiearmoede’ financieel te helpen. Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, is in ieder geval blij dat de belasting op het gebruik van elektriciteit omlaag gaat. “Dat stimuleert de overstap naar warmtepompen en elektrische auto’s.”

Ongelukkige samenloop

Het kabinet voelt zich, net als veel andere landen, overvallen door de explosief gestegen gasprijzen. Er is sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: een aantrekkende wereldeconomie met een toenemende vraag naar energie tot gevolg, Aziatische landen die bereid zijn veel te betalen voor gas wat zorgt voor prijsstijgingen, en de winning in eigen land (Groningenveld) die bijna tot stilstand is gekomen. Daar komt bij dat de opbrengst uit wind- en zonne-energie het afgelopen jaar tegenviel, wat de vraag naar gas heeft vergroot.

Het geld komt eenmalig beschikbaar, alleen voor het jaar 2022. Energie-experts verwachten dat de gasprijs in die periode weer gaat dalen. Bovendien: het is in principe niet aan een demissionaire kabinet om zoveel geld voor meerdere jaren te reserveren.

Lees ook:

Deze rol speelt Poetin in onze gekte rond de gasprijzen

De gekte rond de gasprijzen houdt aan. Welke rol speelt Rusland als gasgigant daarin? Vijf stellingen over de macht van het gas en de invloed van Rusland.

Is het verstandig om van energieleverancier te wisselen nu de prijs van stroom omhoog gaat schieten?

De sterk gestegen gasprijs zal ook stroom duurder maken. Maar wisselen van energieboer heeft geen zin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden