Srebrenica

Kabinet geeft Dutchbat gebaar van erkenning en eenmalig bedrag

Nederlandse soldaten in Srebrenica.  Beeld EPA
Nederlandse soldaten in Srebrenica.Beeld EPA
Redactie Trouw

Het kabinet wil meer aandacht schenken aan het gebrek aan waardering dat veel veteranen van Dutchbat ervaren. Ze krijgen onder meer het symbolische bedrag van 5000 euro belastingvrij. De veteranen van Dutchbat III waren in 1995 betrokken bij de dramatische val van Srebrenica.

Minister van defensie Ank Bijleveld reageert hiermee op de commissie Borstlap, die onderzoek deed naar Dutchbat III. Ze komt met een ‘duidelijke verklaring die tegemoetkomt aan het ervaren gebrek aan erkenning en waardering’.

Het kabinet wil eerherstel op een soort reünie. Daar zou de minister-president de verklaring van waardering en erkenning ten overstaan van de veteranen moeten uitspreken. De commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap meldde dat veel veteranen van Dutchbat III nog last hebben van de uitzending naar het voormalige Joegoslavië. Zo’n 20 tot 30 procent van de veteranen ondervindt hinder en heeft zorg nodig. Zij ontvangen binnenkort een brief van het ministerie waarin professionele hulp wordt aangeboden.

Terugkeerreis

Dutchbat III moest de enclave Srebrenica beschermen, maar werd overlopen door Bosnisch-Servische eenheden. Na de val van de enclave werden ongeveer 8000 moslimjongens en -mannen vermoord door de Bosnische Serviërs.

Bijleveld laat weten dat ze gaat zorgen dat veteranen die daaraan behoefte hebben kunnen terugkeren naar Srebrenica. Het gaat in potentie om 850 ex-militairen. Het effect van een terugkeerreis is wetenschappelijk onderzocht, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Zij verwacht dat de eerste reis om een bezoek te brengen aan plek waar het is gebeurd in 2022 kan plaatsvinden.

Lees ook:

Hans Blom staat nog steeds achter ‘zijn’ Srebrenicarapport: ‘Historici moeten geen rapportcijfers geven’

Verwarring, commotie en speculaties streden na de val van Srebrenica om voorrang. Wat was er precies gebeurd? Historicus Hans Blom kreeg in 1996, als kersverse directeur van het Niod, de opdracht het uit te zoeken. Een kwarteeuw later blikt hij terug op die turbulente periode en het ruim 3000 pagina’s dikke rapport dat het onderzoek opleverde.

Dutchbatters claimen nu ook geld van de Staat

Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een “onmogelijke missie” zouden zijn gestuurd, claimden in 2017 al geld van de Staat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden