Vluchtelingenopvang

Kabinet blijft zich hoofd breken over evacuaties uit Afghanistan

Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid tijdens een commissiedebat over Afghaanse vluchtelingen in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid tijdens een commissiedebat over Afghaanse vluchtelingen in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het kabinet worstelt met de opdracht van de Tweede Kamer om meer Afghanen uit dat land in veiligheid te brengen. De brief over deze evacuaties is uitgesteld tot na dit weekend.

Het kabinet werkt volgens Haagse bronnen aan een plan om mogelijk zo’n 1000 tot 2000 Afghanen hierheen te halen. Het gaat dan om beveiligers, chauffeurs en koks die voor de Nederlandse missie in Afghanistan hebben gewerkt, en mensenrechtenactivisten en journalisten die nauw hebben samengewerkt met Nederlandse organisaties. Hun levens lopen om die reden gevaar nu de Taliban aan de macht zijn. Ook zijn er naar nu bekend is nog ongeveer 300 Nederlanders in Afghanistan die terug willen.

Op de nieuwe evacuatielijst komen dus meer mensen dan het kabinet tot nu toe meldde, maar veel minder dan de ‘mogelijk honderdduizend’, waarover demissionair staatssecretaris Broekers-Knol in een interview in het AD repte. Totdat Kabul in augustus in handen viel van de Taliban wist Nederland in de chaos zo’n 1960 mensen te evacueren. Daarna stroomde een voor dat doel geopende mailbox van buitenlandse zaken over met verzoeken tot evacuatie, maar nog steeds is niet zeker om hoeveel mensen dat ging. Het kabinet wil het nu anders aanpakken, maar informeert hierover de Tweede Kamer pas na het weekend.

Gevoelige politieke kwestie

Over de evacuatieplannen is de afgelopen week nauw overleg geweest tussen vier Kamerleden van de demissionaire coalitie en de betrokken bewindspersonen. Het is een gevoelige politieke kwestie. Dezelfde partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zitten nu ook in nieuwe formatiegesprekken en willen zo snel mogelijk ‘Afghanistan’ regelen. De Tweede Kamer vroeg het kabinet in de motie van Kamerlid Salima Belhaj (D66) om meer mensen in veiligheid te brengen dan alleen de Afghaanse tolken en hun gezinnen. Van de oude coalitie stemde alleen de VVD tegen. Over de Afghanistankwestie traden in september de ministers van buitenlandse zaken en defensie af, Kaag (D66) en Bijleveld (CDA).

In de praktijk zullen nieuwe evacuaties uit Kabul heel lastig worden, omdat er medewerking van de Taliban voor nodig is. De Nederlandse ambassadeur voor Afghanistan – die nu kantoor houdt in de Qatar – zou volgens een tweet van een Taliban-bewindspersoon recentelijk wel overleg hebben gevoerd. Enkele tientallen Afghanen wisten via Pakistan Nederland te bereiken.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers breidt ondertussen de tijdelijke opvang voor asielzoekers uit. Het Zuid-Hollandse Gorinchem stelt driehonderd plekken beschikbaar, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. Het COA wil crisisopvang in sporthallen of tenten te voorkomen.

Lees ook:

Waar zijn de ministers mee bezig? Niet met hun eigen werk

De ene na de andere minister geeft de formatie voorrang boven het eigen werk. Het kabinet-Rutte III is nu echt uitgeregeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden