Songfestival

Kabinet biedt organisatie Songfestival helpende hand

null Beeld ANP
Beeld ANP
Redactie

Het kabinet is naar alle waarschijnlijkheid bereid de NPO geld te geven om het Eurovisiesongfestival uit te kunnen zenden. Minister Arie Slob (media) zei maandag in de Tweede Kamer dat ‘de meeste seinen op groen staan'.

De publieke omroep zegt zelf onvoldoende budget te hebben voor de uitzending en heeft het kabinet om 12,4 miljoen euro gevraagd. Het kabinet reageerde aanvankelijk zeer zuinig op dit verzoek. Premier Rutte zei in mei dit jaar, vlak nadat Duncan Laurence namens Nederland het liedjesfeest had gewonnen, dat de organisatie ‘uit bestaande middelen’ moet worden gefinancierd. “Als ik zo hier en daar de salarissen zie, denk ik dat daar wel wat ruimte zit.”

Slob is ook niet van plan om extra belastinggeld te besteden aan het Songfestival. De minister heeft zijn oog laten vallen op de zogeheten ‘algemene mediareserve', een pot geld die vooral wordt gevuld met reclame-inkomsten. Dit is in feite geld van de omroepen zelf, benadrukte Slob in het debat. Begin december neemt hij een definitief besluit hierover.

De minister liet doorschemeren dat het winnen van dit evenement ook verplichtingen met zich meebrengt. Een land mag de organisatie overlaten aan een ander land, mits daar zwaarwegende redenen voor zijn. Slob: “Dat heeft Nederland niet gedaan, we staan voor de uitvoering. Dan moeten daar middelen voor worden vrijgemaakt om de uitzendingen mogelijk te maken.”

Slob refereerde in het debat nog aan Ierland, dat in de jaren negentig drie keer achter elkaar het evenement won en dus drie keer het festival moest organiseren. “Dat moeten wij niet hebben.”

De finale van het Songfestival vindt volgend jaar plaats op 16 mei, de halve finales zijn eerder die week.

Lees ook:

Rotterdam mag volgend jaar het Songfestival gaan organiseren

Rotterdam is in vele opzichten een ideale stad om het Songfestival te organiseren. Ahoy heeft een omvangrijk cv wat betreft het organiseren van muziekevenementen en concerten.

AVROTROS, NPO en NOS organiseren samen het Eurovisie Songfestival 2020

Duncan Laurence zong zich zaterdagavond in Tel Aviv naar de winst, wat betekent dat de 65e editie van het songfestival volgend jaar in Nederland plaatsvindt. De NPO, AVROTROS en NOS slaan de handen ineenvoor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden