Vertrek

Kaag legt deel ministersrol neer, Stientje van Veldhoven stapt uit kabinet

Demissionair Minister Sigrid Kaag . Beeld ANP
Demissionair Minister Sigrid Kaag .Beeld ANP

De kabinetsformatie mag dan al vier maanden bezig zijn, binnen het demissionaire kabinet komt nog een heuse stoelendans op gang. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat) wordt ‘directeur Europa’ voor het World Resources Institute. Haar partij, D66, gaat op zoek naar een opvolger.

Bart Zuidervaart

Tot die tijd wordt Van Veldhoven vervangen door de minister op dat departement, Cora van Nieuwenhuizen.

Het is een teken dat het demissionaire kabinet verwacht nog een tijdje door te regeren. De komende weken zullen de demissionaire ministers en staatssecretarissen in ieder geval een begroting voor 2022 moeten opstellen.

D66 heeft ook besloten dat partijleider Sigrid Kaag een deel van haar portefeuilles afstoot. Op dit moment combineert ze het ministerschap van buitenlandse zaken met buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Tegelijkertijd voert Kaag onderhandelingen met VVD-leider Mark Rutte over een begin van een regeerakkoord. Dat is teveel. D66 gaat daarom op zoek naar een nieuwe minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

Bas van ‘t Wout keert niet terug

Dat is nog niet alles. VVD’er Bas van ‘t Wout, die enkele maanden geleden met een burn-out thuis kwam te zitten, keert definitief niet terug op het Binnenhof. Zijn partij zal nu voor zijn post – het staatssecretariaat van sociale zaken en werkgelegenheid – een opvolger moeten vinden. Rutte hoopt de nieuwe namen ‘op korte termijn’ bekend te kunnen maken.

Stientje van Veldhoven zal zich in haar nieuwe functie vooral bezighouden met oplossingen voor het klimaatprobleem. Dat verbaast niet. Ze is ooit uitgeroepen tot het ‘groenste Kamerlid’ van Nederland. Als staatssecretaris breidde ze het statiegeld uit naar kleine flesjes en blikjes.

Lees ook:

Een goed functionerende Kamer vereist scherpe, geen dolgedraaide politici

Het is een zorgelijke ontwikkeling dat drie Kamerleden al maanden met burn-outklachten thuis zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden