Compensatie

Julio Poch krijgt zeven ton voor jaren onterecht in de cel

Julio Poch en zijn advocaat Geert Jan Knoops in de rechtbank voor de openbare verhoren in zijn zaak tegen de staat in 2019. Beeld ANP
Julio Poch en zijn advocaat Geert Jan Knoops in de rechtbank voor de openbare verhoren in zijn zaak tegen de staat in 2019.Beeld ANP

Julio Poch krijgt een tegemoetkoming van 700.000 euro voor de tijd dat hij in een Argentijnse cel heeft gezeten. Het bedrag is gebaseerd op de tijd dat de oud-piloot onterecht heeft vastgezeten met daarbovenop een vergoeding voor zijn advocaatkosten, schrijft minister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

ANP

De Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch is minister Grapperhaus erkentelijk voor de tegemoetkoming. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Die benadrukt wel dat het bedrag niet toereikend is voor de advocaatkosten en de opgelopen schulden in die periode. “Omdat het besluit van de minister onherroepelijk is, hopen we daarom nu op een aanvullend besluit”, aldus Knoops.

Het bedrag is voor een deel gebaseerd op de jaren dat de oud-piloot onterecht heeft vastgezeten, het andere deel betreft een vergoeding voor zijn advocaatkosten. “Niet alleen mijn kantoor heeft hem bijgestaan, ook een advocaat in Argentinië en een in Spanje waar Poch destijds werd aangehouden.”

Knoops zei verrast te zijn dat het bedrag van de tegemoetkoming maandag bekend werd gemaakt. “We hadden eigenlijk verwacht dat het vertrouwelijk zou blijven tot na een gesprek dat Poch nog met de minister zal hebben.”

Het kabinet was aanvankelijk niet van plan om Poch een vergoeding te betalen, maar kwam daar in een Kamerdebat op terug. In 2009 werd Poch in Spanje aangehouden dankzij medewerking van de Nederlandse staat. De oud-piloot zat in de gevangenis voor mogelijke betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten in Argentinië ten tijde van de dictatuur in de jaren tachtig. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden