InterviewWaterschapsverkiezingen
Julia Goets (19) wil meebeslissen over waterveiligheid
Kandidaat-bestuurders voor het waterschap vertellen wat ze willen bereiken. Vandaag: Julia Goets (CDA) over de dijken die jongeren van nu nog decennia moeten beschermen.
Op de verkiezingsposters met kandidaten voor de waterschapsverkiezingen zijn grijze mannen in de meerderheid. En dus valt Julia Goets op. Ze is pas 19 en kandidaat voor het CDA in waterschap Aa en Maas. Vier jaar geleden werd ze al jeugdbestuurder in datzelfde waterschap. “Daar is mijn passie voor water begonnen”, zegt ze. “Toen ik voor die functie solliciteerde wist ik ook niet goed wat een waterschap deed. Ik wilde gewoon iets betekenen, dat vond ik belangrijk. Ik dacht natuurlijk net als iedereen: is dat niet een saai en grijs onderwerp? Maar ik kwam erachter dat het allemaal juist heel actueel en interessant was.”
Waarom heb je je verkiesbaar gesteld?
“Ik heb dus al wat ervaring als jeugdbestuurder en als jeugddijkgraaf, de voorzitter van de jeugdbestuurders. In dezelfde tijd ben ik met mijn opleiding watermanagement begonnen. Toen de verkiezingen eraan kwamen was de vraag: wat ga je doen? Ik heb altijd gezegd dat ik het belangrijk vind dat er ook jonge mensen in het bestuur van de waterschappen zitten, dus toen dacht ik: ja dan moet ik me ook verkiesbaar stellen.
Waarom is het belangrijk dat jonge mensen zich bemoeien met de waterschappen?
“Omdat het over onze toekomst gaat. De beslissingen die het waterschap neemt gaan vaak over veel geld, maar ook over innovaties die heel lang meegaan. Als we beslissen om ergens een waterberging aan te leggen of een rioolzuiveringsinstallatie te vernieuwen, dan gaan die daarna nog heel lang mee. Dat is tenminste het doel. Bij mij in Brabant wordt nu een dijk versterkt. Dat is een project van vijf jaar. Van zo’n dijk wordt berekend dat die na de versterking weer vijftig tot honderd jaar mee kan, dus het zijn belangrijke beslissingen voor de toekomst. Ik denk dat mensen zich daar soms onvoldoende bewust van zijn.”
Je staat op de lijst voor het CDA, wat is voor jouw partij belangrijk in het waterschap?
“Natuurlijk staat ook bij ons waterveiligheid voorop. Ook wij hebben te maken gehad met hoog water in de Maas. Maar een betaalbaar waterschap vinden we ook belangrijk. We willen beverschade voorkomen. De bever maakt veel schade en daar gaat veel geld aan verloren. De bever moet de ruimte krijgen, maar als de mens erdoor in gevaar komt dan gaat de mens wel voor.”
Lees ook:
Kerncentrale in Limburg? ‘Nog zeven tot tien jaar’
Kandidaat-Statenleden vertellen wat ze in hun provincie willen bereiken. Vandaag: VVD’er Herman Nijskens vindt dat Limburg een kerncentrale moet krijgen.