Afkeuring

Jongeren van D66, CDA en CU willen niet verder met Rutte in formatie

Mark Rutte. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Mark Rutte.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De jongeren van Ruttes coalitiepartners zijn duidelijk over zijn plaats in een volgend kabinet: die is er niet. ‘Het vertrouwen in Mark Rutte is weg.’

ANP

De jongerenorganisaties van de ChristenUnie, D66 en het CDA vinden dat er geen plek is voor VVD-leider Mark Rutte aan de formatietafel. Volgens PerspectieF (CU), de Jonge Democraten (D66) en het CDJA (CDA) is het vertrouwen in hem weg en kunnen hun moederpartijen niet meer met hem regeren.

PerspectieF vindt bovendien dat de ChristenUnie de motie van wantrouwen tegen Rutte had moeten steunen. “Het vertrouwen in Mark Rutte is volgens ons weg”, zegt PerspectieF-voorzitter Bina Chirino. “Regeren met de VVD kan nog wel, maar zonder Mark Rutte.” Dat de motie van wantrouwen niet door de fractie van de ChristenUnie werd gesteund, noemt Chirino een fout.

De Jonge Democraten vinden dat het steunen van de motie van wantrouwen ‘absoluut een optie was om te overwegen’. Maar de jongerenorganisatie heeft er ook begrip voor dat partijleider Sigrid Kaag uiteindelijk koos voor een motie van afkeuring. De Jonge Democraten vinden het vooral ‘belangrijk dat er wordt doorgepakt’.

Niet meer met de formatie bemoeien

“Mark Rutte mag geen premier meer worden en zich niet meer met de formatie bemoeien”, aldus een woordvoerder.

Het CDJA vindt de motie van afkeuring die D66-leider Sigrid Kaag samen met CDA-voorman Wopke Hoekstra tegen Rutte indiende voldoende.

“De boodschap van de motie was duidelijk. Het is niet denkbaar dat het CDA met Rutte om tafel gaat”, laat een woordvoerder weten. Een motie van wantrouwen was volgens het CDJA niet gepast. “Die is bedoeld tegen bewindspersonen. De motie van afkeuring richtte zich op Rutte als VVD-leider.”

Onder de leden van PerspectieF gaat overigens ook een brief rond aan CU-leider Gert-Jan Segers, die nog een stuk feller van toon is dan de verklaring van het bestuur.

Intern een bittere pil

‘De verkiezingen liggen net achter ons. De verwachte groei van de ChristenUnie bleef uit, en dat was intern een bittere pil’, staat in de brief. ‘De campagne focuste zich voornamelijk op u, en op het integere imago dat u voor uzelf en onze partij in de afgelopen jaren hebt weten op te bouwen. Het vertrouwen is in u gelegd door mensen die geloven in handelen vanuit integriteit, vanuit onze gezamenlijke normen en waarden. En u hebt ons diep teleurgesteld. U hebt gehandeld vanuit angst, niet vanuit hoop. Dit is ons blijken van sterke afkeuring.’

Voorzitter Chirino zegt in de verklaring dat het bestuur van PerspectieF niet achter de brief staat. Het bestuur vindt dat de fractie donderdag in de Kamer anders had moeten handelen, maar deelt de bewoording niet van de brief die onder PerspectieF-leden circuleert.

Over de elf jaren dat Rutte premier was zegt de brief: ‘In die 11 jaar zien we een patroon van vergeetachtigheid tijdens (door hem en zijn kabinet veroorzaakte) crises, van afbreuk van de rechtsstaat en het vermarkten van de Nederlandse vangnetten’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden