LiberalismeVVD

Jonge VVD’ers willen liberale dogma’s doorbreken

Premier Mark Rutte, Klaas Dijkhoff en Annemarie Jorritsma in de zaal tijdens het jaarlijkse VVD-festival.Beeld ANP

Een groep die zich de Nieuwe Vrije Eeuw noemt, roept de VVD op tot een praktischer programma. Iets kritischer kijken naar vastgesleten dogma’s, zoals 130 rijden en een kleine overheid met minder regels, zou de liberale partij goed doen, denken drie jonge VVD’ers.

Een van de initiatiefnemers van De Nieuwe Vrije Eeuw, naast een campagnestrateeg en een oud-medewerker, is het Rotterdamse raadslid Tim Versnel. Het platform zal beginnen met het maken van podcasts en het schrijven van artikelen. “Een bescheiden variant van een denktank”, noemt Versnel het.

De jonge liberalen zijn alle drie gedragswetenschapper. Versnel: “We zijn geïnspireerd door de psycholoog Daniel Kahneman. Hij stelt dat de meeste van je opvattingen automatisch ontstaan. Je neemt ze over van iemand die je vertrouwt, of met wie je veel gemeen hebt.” Op die manier, zegt hij, sla je cognitief gauw stappen over, en kom je niet tot de beste oplossingen. “Zo ontstaan dogma’s.”

Het platform wil daarom de liberale dogma’s tegen het licht houden en ze rationeel doordenken. “Interna­tionaal bevinden we ons in een perfect storm. De problemen zijn superdivers. Migratie, de staat van de economie, het klimaat en de mega-invloed van techbedrijven. Juist nu moeten we over onze standpunten nadenken.” Het zou best kunnen dat De Nieuwe Vrije Eeuw met ideeën komt die voor veel VVD’ers ‘links’ aanvoelen. “Maar in de podcast over migratie komen we tot de conclusie dat, als je rationeel nadenkt, de grens tien jaar dicht moet. We moeten de samenleving eerst tot een succes maken met wie er al is.”

Het platform past in een bredere discussie binnen de VVD. Nu de partij al tien jaar de premier levert, groeit de kritiek dat het VVD-geluid verwatert door compromissen. Om een electorale afstraffing te voorkomen, zoals in 2010 toenmalig CDA-premier Balkenende overkwam, wil de partij haar geluid opfrissen. Premier Rutte en fractievoorzitter Klaas Dijkhoff namen het afgelopen jaar al op voor de werknemers die niet voldoende zouden profiteren van de winsten van bedrijven. Dijkhoff, die een discussiestuk schreef over de toekomst van de partij, reageerde positief op het initiatief van de drie.

Wat Versnel betreft, betekent vernieuwing níet dat de premier zijn beste tijd erop heeft zitten. “Rutte zit pas op de helft, hoop ik. Hij is de perfecte man om Nederland te leiden in een tijd met zo veel polarisatie.”

Lees ook:

De VVD verbouwt, dat is lastig als de winkel open is

De VVD bezint zich op haar koers. Maar kan dat wel, de winkel verbouwen terwijl je op het regeringspluche zit?

Zelfs de ‘vroempartij’ moet nu gas terugnemen

Het gaspedaal overal diep kunnen indrukken, is een kroonjuweel van de VVD. Maar steeds meer liberale oud-politici zeggen: 130 is onhoudbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden