Rechtsongelijkheid

Jonge politicus doet aangifte tegen minister Grapperhaus. ‘Hij is niet beter dan wij’

Minister Grapperhaus (justitie) ligt onder vuur sinds er foto‘s uitlekten van zijn bruiloft waarop hij en zijn gasten geen afstand hielden van elkaar.  Beeld EPA
Minister Grapperhaus (justitie) ligt onder vuur sinds er foto‘s uitlekten van zijn bruiloft waarop hij en zijn gasten geen afstand hielden van elkaar.Beeld EPA

Jaron Tichelaar (18) van jongerenpartij Jong doet aangifte tegen minister Grapperhaus van veiligheid en justitie. Volgens hem is er sprake van rechtsongelijkheid.

Jaron Tichelaar (18) uit het Drentse Noordscheschut doet aangifte tegen veiligheidsminister Grapperhaus. Die krijgt volgens hem een veel mildere behandeling dan veel jonge Nederlanders die de coronaregels afgelopen maanden overtraden.

Tichelaar merkt op dat een grote groep jongeren de afgelopen tijd een boete van 390 euro heeft gekregen voor het niet naleven van de anderhalvemeterregel. Bovenop die boete krijgen ze, als ze meerderjarig zijn, een strafblad. Dat minister Grapperhaus het bedrag van de geldboete heeft overgemaakt naar het Rode Kruis, is volgens hem niet afdoende. Sterker nog: volgens de politicus is er sprake van rechtsongelijkheid. “Zeker, hij is minister. Maar hij is niet beter dan wij en hoort zich ook aan de regels te houden.”

Voor de Drentse politicus, lid van jongerenpartij Jong, is het menens. “Veel mensen hebben hun trouwerij afgezegd. Maar de minister laat zijn eigen bruiloft doorgaan én hij houdt zich niet aan de anderhalve meter afstand. Bovendien zegt hij ook nog dat mensen die zich niet aan de regels houden asociaal zijn. Dat vind ik krom en dat maakt me boos.”

Aanvoerder die zich niet aan de regels houdt

Strafrechtadvocaat Frank van Ardenne weet niet of de aangifte van Tichelaar zinnig is. Wel is hij het met de Drentse politicus eens dat er sprake is van rechtsongelijkheid. “Je kunt de minister vergelijken met een aanvoerder die zich niet aan de regels houdt, maar van zijn spelers verlangt dat wel te doen.”

Ook is hij kritisch op de ‘coronaboete’. De Rotterdamse advocaat verdedigt vier Schiedammers die ieder een boete en een strafblad kregen toen ze buiten op een bankje een taartje aten. Volgens Van Ardenne kregen de ‘Schiedamse taartjeseters’ hoogstwaarschijnlijk een boete voor het overtreden van het verbod op samenkomsten. De advocaat hoopt dat de straf voor de Schiedammers door de kwestie met Grapperhaus juridisch onhoudbaar zal worden.

Ook in de Tweede Kamer waren woensdagavond naar aanleiding van Grapperhaus’ misstap bedenkingen over coronastraffen. Zo vindt de Kamer het geven van een strafblad aan corona-overtreders buitenproportioneel.

Jaron Tichelaar hoopt met zijn aangifte een gesprek over de coronaregels op gang te brengen. “Maar ik wil ook de ongelijkheid aankaarten. Dus of allemáál een boete met een strafblad, of allemaal een boete zonder strafblad. Iedereen moet gelijk worden behandeld.”

Jaron Tichelaar. Beeld Jaron Tichelaar
Jaron Tichelaar.Beeld Jaron Tichelaar

Lees ook:

Nieuwe bruiloftsfoto’s brengen Grapperhaus dieper in de problemen

Minister Grapperhaus van justitie heeft zich dieper in de nesten gewerkt. Nieuwe foto’s van zijn bruiloft laten zien dat niet alleen zijn gasten geen afstand houden, maar ook hijzelf zich meermalen niet aan de coronaregels houdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden