Formatie

Johan Remkes en Wouter Koolmees voorgedragen als nieuwe informateurs

Wouter Koolmees (rechts) als demissionair minister van Financiën in de Kamer.  Beeld ANP
Wouter Koolmees (rechts) als demissionair minister van Financiën in de Kamer.Beeld ANP

Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) zullen later vandaag worden voorgedragen als nieuwe informateurs die het kabinet-Rutte IV moeten helpen vormen.

Gershon Osnabrugge

Dat melden ingewijden aan ‘RTL Nieuws’. Remkes en Koolmees zijn geen onbekenden van deze kabinetsformatie. Remkes begeleidt sinds 7 september de gesprekken, Koolmees was van 25 maart tot 3 april verkenner, samen met voormalig minister Tamara van Ark. Tijdens een lang formatiedebat, naar aanleiding van de ‘Omtzigt, functie elders’-notitie, werd begin april besloten dat er een nieuwe informateur moest komen, met gezag en meer afstand van de politiek. Dat werd PvdA-oudgediende Herman Tjeenk Willink. Dat betekende toen een vroegtijdig einde van het werk van Koolmees en Van Ark.

Remkes heeft vorige week zijn eindverslag ingeleverd, waarin hij een doorstart van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie voorstelde. Vanmiddag zal in het formatiedebat een motie worden ingediend om deze twee informateurs aan te wijzen. Zodra deze motie is aangenomen kan de inhoudelijke fase van de formatie beginnen, en zullen de vier partijen gaan onderhandelen over een regeerakkoord. Volgens Remkes moet dat akkoord er binnen enkele weken kunnen liggen.

Lees ook:

De linkse wolk verkeek zich op de standvastigheid van VVD en CDA

GroenLinks blijft, dertig jaar na de oprichting, veroordeeld tot de oppositiebanken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden