Lex Oomkes Beeld Trouw

Column Lex Oomkes

Jesse Klaver voedt de argwaan

De inbreng van Jesse Klaver vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen laat een verward en tegelijk ook onbestemd gevoel achter. De fractieleider van GroenLinks wil af van de Haagse gewoonte elkaar vliegen af te vangen en politiek te bedrijven om vooral op de korte termijn te scoren.

Op deze plek is jaren gesmeekt om een politicus die op deze manier het voortouw zou willen nemen. Jaren is gevraagd om Kamerleden die het primair zou gaan om inhoudelijke invloed in plaats van het de ijdelheid strelend quoteje of een optreden in één of ander praatprogramma.

Eindelijk zou je dus zeggen en hou op met zeuren als iemand je tegemoet komt. Zo niet, dan ben je bij deze ontmaskerd als een beroepszeur: niet waarover je zeurt is nog belangrijk voor je, maar het feit dat je kan zeuren.

Dat ongemakkelijke gevoel wordt deels ingegeven door optredens in het verleden van GroenLinks zelf. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vroeg ooit een debat aan over een die ochtend uitgekomen alarmerend rapport over de situatie in de jeugdzorg. Het moest zo snel mogelijk. Of het kabinet zich op een dergelijk debat kon voorbereiden en de kans zou hebben met de nodige degelijkheid te reageren op het rapport, was kennelijk minder interessant dan de instant-bevrediging van de scoringsbehoefte van het Kamerlid.

Goed, je moet niet uitsluiten dat Klavers optreden vorige week de vrucht was van gedegen zelf-kritisch onderzoek in de fractie van GroenLinks, maar het valt niet kwalijk te nemen dat vooralsnog scepsis overheerst.

Met zijn allen tegen het vermaledijde kapitalisme

Een veel belangrijker deel van het ongemakkelijke gevoel wordt wellicht veroorzaakt door de ontroerende consensus die vorige week ontstond in de Kamer. Met zijn allen tegen het vermaledijde kapitalisme. Met zijn allen voor een rehabilitatie van de publieke sector. Met zijn allen gaan we de leraar in het basisonderwijs en de agent op straat knuffelen.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher kende kennelijk ditzelfde ongemak. Hij liet vast weten de politieke strijd niet te staken om gedaan te krijgen wat zijn partij wil.

Klaver zal hem daarin overigens geen ongelijk geven. Desondanks droeg hij bij aan de neiging van de Haagse politiek om de enorme problemen die aangepakt moeten worden te depolitiseren. Die neiging is overigens een kenmerkende eigenschap van de Nederlandse politiek: voor alles is door samenwerking een oplossing voorhanden.

Een mooie eigenschap, maar overdrijven, zoals Paars in de jaren negentig van de vorige eeuw deed, leidt op zich weer tot grote maatschappelijke onrust. Nederland is, zo stelde het kabinet in de Troonrede, het land van vrijwilligers en verstandige compromissen in het brede politieke midden. Dat was een terechte constatering. Je kunt het echter ook overdrijven.

Oplossing voor moderne problemen zijn niet technische oplossingen. Technisch in de zin dat ter zake deskundigen per definitie met de beste oplossing komen. Er komt veel politiek bij kijken. Er dient een afweging van tegenstrijdige belangen plaats te vinden en de winst bij de één betekent vrijwel altijd verlies voor de ander.

De interventie van Asscher op de op zich mooie woorden van Klaver was dan niet alleen volkomen op zijn plaats, hij was hard nodig.

Lex Oomkes is politiek commentator van Trouw en schrijft wekelijks een column. Lees ze hier terug.

Lees ook:

Het ging Rutte nog nooit zo gemakkelijk af bij de Algemene Politieke Beschouwingen

Een keer geen tandartsbezoek voor Mark Rutte, geen pijnlijk geboor in zijn dividendtaxplan, geen scherpe ruzies over stakende onderwijzers. Het debat over de Miljoenennota is een uur onderweg en de premier constateert haast opgelucht: “Ik zit hier niet bij de tandarts”. Lees hier de analyse van onze politieke redactie terug van de Algemene Beschouwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden