Syriëgangers

Jeanine Hennis: haal IS-kinderen naar Nederland

Jeanine Hennis-Plasschaert in 2018 op haar eerste werkdag in de Iraakse hoofdstad als Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN voor Irak en als Hoofd van de VN-Missie Beeld ANP

Jeanine Hennis, speciaal vertegenwoordiger van de VN in Irak, vindt dat kinderen van Nederlandse IS-strijders snel teruggehaald moeten worden naar Nederland. Ze zei dat in het radioprogramma De Nieuws BV.

Het kabinet wil Syriëgangers in Irak berechten, wat inhoudt dat hun kinderen ook daar blijven. De oproep van Hennis is politiek pikant omdat zij minister van Defensie was in het vorige kabinet en lid van de VVD. Haar partij wil net als coalitiegenoot CDA niets weten van het terughalen van de kinderen, alleen bij hoge uitzondering als ze wees zijn. Coalitiegenoot D66 wil juist ook de ouders hier berechten.

Hennis waarschuwt dat de IS-kinderen - als ze in de opvangkampen in Syrië blijven - een groot risico vormen voor Nederland en andere Europese landen. Het gevaar dreigt dan dat ze “in de voetsporen van hun ouders stappen”. “We zijn bezig met het creëren van een situatie waarvan we niet zouden moeten willen wegkijken.”

D66 vindt dat dit ook geldt voor de ouders, omdat die door huidige chaotische situatie in Noord-Syrië na de Turkse invasie uit beeld kunnen raken.

Onlangs spande een groep IS-vrouwen een kort geding aan om de staat te dwingen hen en hun minderjarige kinderen op te halen. Ook beval de Rotterdamse rechtbank eerder dat de overheid zich meer moet inspannen om zes vrouwen op te halen, tegen wie een rechtszaak loopt in Nederland. Verdachten hebben volgens internationale verdragen het recht hun eigen proces bij te wonen.

Het openbaar ministerie zit ook duidelijk op een andere lijn dan het kabinet. Het om heeft inmiddels al 29 verzoeken tot repatriëring gedaan van Syriëgangers, tegen wie een rechtszaak in voorbereiding is. Zij worden verdacht van terroristische misdrijven. Bij deze groep zitten nu ook mannen. Die zitten in de gevangenkampen in Noord-Syrië apart van de vrouwen en hun kinderen.

Hennis onderstreepte dat ze haar opmerkingen maakte als VN-gezant, niet als politica. Maar de mogelijke terugkeer van Syriëgangers en hun families is uiterst politiek en een internationale hete aardappel. De VS willen dat Europese landen hun Syriëgangers terugnemen en zelf berechten. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra noemde onlangs het kabinetsplan om berechting in Irak te organiseren “kansloos”.

Lees ook: 

Wat moet er gebeuren met de Syriëgangers? 

Deze opties heeft het kabinet. Terughalen, in Irak berechten of het risico op ontsnapping nemen?De coalitie ruziet over het lot van de Syriëgangers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden