ProfielJoost Eerdmans

Is Joost Eerdmans geschikt als nieuwe lijsttrekker voor Forum voor Democratie?

Joost Eerdmans.Beeld ANP

Joost Eerdmans wil Forumlijsttrekker worden, maar of hij geschikt is? Gebrek aan strategisch inzicht brak hem in zijn politieke carrière al meermaals op.

Joost Eerdmans werpt zich op als nieuwe lijsttrekker voor Forum voor Democratie: “Ik voel dat ik het moet doen als er geen betere is.” Hoe de partij een nieuwe lijsttrekker gaat kiezen en of er meer kandidaten zijn, is nog onbekend.

Eerdmans wilde graag nog eens de Tweede Kamer in, zei hij toen Forum hem op plek vier zette. Ooit was hij Kamerlid voor de uiteengespatte LPF. Eerdmans kwam als één van de weinigen enigszins onbesmeurd uit die strijd.

Hij werd wethouder voor Leefbaar Capelle, totdat Leefbaar Rotterdam, op zoek naar een charismatische voorman, in 2013 bij de scherpe debater Eerdmans uitkwam. Zelf zegt hij dat hij twee verkiezingen won. Dat klopt niet. In 2014 behield Leefbaar Rotterdam 14 zetels, in 2018 waren het er 11.

Dat namen ze hem bij Leefbaar niet kwalijk. De concurrentie was groter geworden met de PVV erbij en Leefbaar werd alsnog veruit het grootste. Veel pijnlijker was dat Eerdmans tijdens de formatie fout op fout stapelde, waardoor Leefbaar in de oppositie belandde. Zo onderschatte Eerdmans hoe moeilijk een samenwerking met Forum lag, die was opgestart om de PVV wind uit de zeilen te halen. Hij wilde geen afstand nemen van het vrij losse verband.

Chef lege dozen

In 2014 leidde halfslachtig ingrijpen door Eerdmans bijna tot een partijscheuring. Hij zag niet hoe groot de weerstand was tegen wethouderskandidaat Ingeborg Hoogveld, omdat zij de partner is van Leefbaar-kopstuk Marco Pastors.

Als wethouder veiligheid en buitenruimte werd Eerdmans in het stadhuis smalend ‘chef lege dozen’ genoemd. Openbare orde is een taak van de burgemeester, Eerdmans ging over de boa’s.

In zijn recente boek over Forum, schrijft journalist Chris Aalberts dat Eerdmans’ nieuwe partij niet onder de indruk was van de geboren Harderwijker. “Het valt het partijbestuur op dat hij electorale aantrekkingskracht ontbeert.”

Lees ook:

Baudet is ‘nog niet klaar met Forum’, Forum wel met hem?

Welke politieke toekomst wacht Forum voor Democratie na het plotselinge vertrek van Theo Hiddema uit de Tweede Kamer en Thierry Baudets al even plotselinge terugtreden als lijsttrekker en partijvoorzitter? Vier scenario’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden