null Beeld
Beeld

Plein 2Partij voor de Toekomst

Is Henk Otten met het vertrek van Henk Krol verlost van ‘50Plus-gedoe’?

Niels Markus

Even leek het een mooi huwelijk: Henk en Henk, beiden met ruzie bij hun vorige partij weggegaan, nu samen in de Partij voor de Toekomst. Maar nadat eerst Femke Merel van Kooten vertrok, omdat de partij toch best rechts bleek, waren vorige week de Henken elkaar beu. Krol had, zo lichtte Otten op Radio 1 toe, met zijn komst naar de partij van Otten, ‘een bepaalde 50-Plusmanier van werken’ meegenomen. En daarmee bedoelde Otten niet dat Krol zich bij de Partij voor de Toekomst uit de naad werkte voor ouderen.

Nee, met de komst van Krol en zijn entourage begon het ‘50Plus-gedoe’. Otten: “Veel gekonkel en op de man spelen, roddel en achterklap. Lekken naar de pers. Appjes lekken, van alles en nog wat. Daar waren wij op een gegeven moment wel klaar mee.” Hun politieke beweging staat juist voor iets anders: “Onze filosofie is: samen, open en transparant”.

Geen geluk in partijkeuze

Arme Henk Otten. Hij heeft geen geluk in zijn partijkeuze. Begin deze eeuw werd hij lid van de LPF, de partij die in de turbulente maanden na de moord op Pim Fortuyn uit elkaar spatte. Na zich een aantal jaren politiek afzijdig te hebben gehouden, stortte hij zich in 2015 met Thierry Baudet in een avontuur met Forum voor Democratie.

Na een bliksemstart, met de winst van twee zetels in de Tweede Kamer, lukte het Forum vorig jaar zelfs de grootste partij van Nederland te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar al op de verkiezingsavond trad het verval in. Thierry Baudet hield zijn ‘boreale speech’ en lang weggestopte frustraties bij Otten en zijn entourage kwamen in de daaropvolgende weken naar boven.

Er volgde een hoop heisa en ophef, je zou het bijna ‘50Plus-gedoe’ noemen. Er werd gekonkeld. En op de man gespeeld. Otten en zijn medestanders beschuldigden Baudet van grepen uit de partijkas voor privédoeleinden en vice versa.

Er werd gelekt naar de pers. Televisieprogramma’s kregen berichten te lezen uit Forum-appgroepen, kranten publiceerden interne documenten van de partij. Als Baudet Otten ergens van beschuldigde, reageerde die liefst direct, door een radioprogramma op te bellen en zelf met een aantijging te komen. Het mondde uit in het royement van Otten, die enkele getrouwen meenam naar zijn nieuwe partij.

‘De bom is gebarsten’

De geschiedenis herhaalde zich vorige week. Toen Henk Krol op de radio door Sven Kockelmann geïnterviewd werd over zijn vertrek uit de Partij voor de Toekomst, zat Henk Otten met een redacteur te appen. Kockelman legde Krol het volgende berichtje van Otten voor: “De bom is gebarsten nadat zijn secretaresse Henk Krol een narcist bleek te hebben genoemd. Daar waren we het helaas wel mee eens.” Ook liet Otten de redactie weten dat Krol ‘steeds meer een overspannen indruk maakte’. En Otten insinueerde dat die andere Henk er dubieuze praktijken op na hield, waarin rijke ondernemers een rol spelen: “Er kwamen continu nieuwe geheimen van Krol naar boven”.

In het eerder genoemde interview van Otten op Radio 1 kwam ook het appje aan de orde dat PvdT-senator Jeroen de Vries had gestuurd naar de woordvoerder van Krol. ‘Vuile vieze smeerlap. Met je gelek en gekonkel. Ik weet je te vinden!’ Otten zelf had het misschien anders gezegd, maar hij kon zich de tekst van De Vries voorstellen, omdat die het idee had ‘continu door eigen mensen in de rug geschoten’ te worden. De woordvoerder van Krol overweegt nog altijd aangifte.

In het interview laat Otten ook weten dat de zoektocht naar een nieuwe lijsttrekker voor de Partij voor de Toekomst in volle gang is. Eerder sprak hij in Trouw zijn voorkeur uit voor een jonge vrouw. “Een slimme. Bij voorkeur een die de meeste stemmen trekt.” Het is Otten gegund dat hij dit maal eens géén ruziezoeker binnenhaalt.

Partijen met ‘50Plus-gedoe’

1.Partij voor de Toekomst
2.Denk
3.50Plus

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden