Persveiligheid

Intimiderende actie Forum-Kamerlid tegen journalist hard veroordeeld

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren  tijdens een bespreking in de Tweede Kamer. Beeld ANP
FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren tijdens een bespreking in de Tweede Kamer.Beeld ANP
Redactie Trouw/ANP

Bewindslieden en Kamerleden zijn fel en uiterst verontwaardigd over een actie van Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) tegen een politiek verslaggever van SBS6. Ze reageren daarmee op de eerste YouTube-aflevering van een serie van Van Meijeren, getiteld ‘Riooljournalistiek ontmaskerd’. Hier valt hij politiek verslaggever Merel Ek aan op haar gebruik van het woord liquidatie. Ek gaf in een eerdere vraag aan het FVD-Kamerlid een uitleg aan de term die niet bleek te kloppen. In een reactie op Twitter en in het gesprek met Van Meijeren geeft ze dat toe. Ze voegt eraan toe dat het punt dat ze wilde maken blijft staan: “Woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd.”

De SBS-verslaggever noemt de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd “niet oké”. Het Kamerlid kwam samen met iemand die aan het filmen was naar haar werkruimte in de Tweede Kamer. Eerst wilde ze zo niet in gesprek gaan. Nadat Van Meijeren zei: “We hebben de camera weg” gaan ze alsnog in gesprek, terwijl de camera het geluid heimelijk opneemt. “Ik ben altijd bereid erover in gesprek te gaan, maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver”, voegt Ek eraan toe in haar reactie op Twitter.

Politiek spreekt van ‘trieste week’

Bewindslieden en diverse Kamerleden hebben er geen goed woord voor over. "Doelbewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit", twittert minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening). "Walgelijk, kwaadaardig en levensgevaarlijk", vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken).

"Het is een trieste week met dieptepunt na dieptepunt. Nu moet de journalistiek het ontgelden", twittert GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. De aanvallen op politiek verslaggever Ek en "daarmee de journalistiek gaan alle perken te buiten. Stop. Het is genoeg geweest." Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zegt dat dit "bedreigend" is "voor de veiligheid van journalisten, voor het vrije woord, voor onze democratie. Doodeng. Onacceptabel." Volgens premier Rutte heeft “FvD vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht”.

‘Dit soort acties ondermijnen de journalistiek’

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de manier waarop Van Meijeren de journalist benadert dieptriest. "Hij benadert haar ook nog eens persoonlijk, daardoor is de impact nog groter." Hij noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk. Vooral omdat hij Kamerlid is én aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van journalist." De NVJ onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen. Hij wil daarover in gesprek met de hoofdredactie van SBS en Ek.

De woordvoerder van FVD laat weten dat er momenteel “in feite geen controle meer is op het werk van politiek, enerzijds, en journalistiek, anderzijds”. Die “onbalans” wil FVD volgens hem corrigeren. Van Meijeren gaat de komende tijd “vaker met camera op onderzoek uit om eenzijdige berichtgeving, demonisering en nepnieuws aan de kaak te stellen en verspreiders ervan te confronteren met hun daden”, aldus de woordvoerder tegen het ANP.

Lees ook:
Historicus Robin te Slaa: ‘Forum vertoont verschillende kenmerken van het fascisme’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden