Oude Nokia

Inspectie: Rutte en ministerie in de fout met bewaren sms’jes

Premier Mark Rutte, hier met een nieuwere smartphone, in de Tweede Kamer tijdens het debat over de sms-berichten van de premier.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte, hier met een nieuwere smartphone, in de Tweede Kamer tijdens het debat over de sms-berichten van de premier.Beeld ANP

Sms-berichten van premier Mark Rutte zijn jarenlang niet goed genoeg opgeslagen in archieven door zijn ministerie van algemene zaken, oordeelt de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed in een kritisch rapport.

Laura van Baars

Of er relevante informatie verloren is gegaan, is niet meer te zeggen. Maar wel stelt de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed vast dat premier Mark Rutte en zijn ambtenaren sms-berichten jarenlang niet goed hebben opgeslagen en gearchiveerd.

Het onderzoek werd aan het rollen gebracht door berichtgeving in De Volkskrant in mei. De krant had een Wob-verzoek gedaan om informatie over Covid-19. Zo kwam aan het licht dat er nauwelijks sms-verkeer van de premier over de besluitvorming rondom de coronamaatregelen bewaard werd. De chatberichten die de premier zelf relevant achtte voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren van zijn ministerie. Daarna verwijderde hij, aldus de Volkskrant, alle chatberichten van zijn telefoon. Dat zou hij hebben gedaan omdat zijn telefoon, een oude Nokia, te weinig opslagruimte had.

Volgens Rutte is de handelswijze in overeenstemming met een rijksbrede handreiking voor het bewaren van sms-berichten. De Kamer bleek hier echter twijfels bij te hebben. Deze discussie was de aanleiding voor de inspectie om te onderzoeken of het ministerie van Algemene Zaken en de premier bij het archiveren van chatberichten de Archiefwet naleven.

De inspectie concludeert nu dat de berichten inderdaad volgens een ‘rijksbrede instructie’ gearchiveerd werden, maar niet altijd volgens de wet over de archivering van overheidsstukken (de Archiefwet). De manier waarop de berichten zijn bewaard, leidde bovendien tot gegevensverlies.

De problemen zijn breder

De inspectie dringt erop aan betere afspraken te maken over het opslaan en archiveren van berichten. Ruttes ministerie heeft die nu nog niet. De problemen op het ministerie van algemene zaken op het gebied van archivering zijn breder, aldus de Inspectie. Zij doet verschillende aanbevelingen om beter aan de Archiefwet te kunnen voldoen. Aan alle randvoorwaarden voor goede archivering moet voldaan worden. Twee belangrijke vacatures voor informatiehuishouding zijn bijvoorbeeld nog niet vervuld. Willekeur dreigt bovendien omdat een ‘overkoepelende visie’ ontbreekt.

De conclusies worden door Rutte en zijn ministerie ‘geheel onderschreven’, reageert de premier in een brief aan de Kamer. Een aantal aanbevelingen is al doorgevoerd ‘of is op dit moment in uitvoering’, schrijft hij. Andere adviezen worden binnenkort opgepakt, aldus de premier. Staatssecretaris Gunay Uslu (cultuur en media) is al langer bezig de Archiefwet aan te passen en neemt daarin de aanbevelingen uit het inspectierapport mee, zegt ze via haar woordvoerder.

Lees ook:

Sms’jes wissen uit ruimtegebrek? Hoe oud is de Nokia van Mark Rutte eigenlijk?

Premier Mark Rutte verwijderde de afgelopen jaren dagelijks sms’jes van zijn telefoon, een relatief oud Nokia-apparaat. Kun je daar echt zo weinig berichten op bewaren?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden