Oude Nokia

Inspectie onderzoekt Ruttes ministerie vanwege gewiste sms'jes

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat onderzoek doen naar archiefvorming bij het ministerie van Algemene Zaken, het departement van minister-president Mark Rutte.

Redactie Trouw

Dat heeft de inspectie besloten ‘op op basis van de informatie die de afgelopen dagen bekend is geworden’, reageert het op vragen van persbureau ANP.

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed houdt toezicht op het Nederlandse erfgoed en informatiebeheer bij het Rijk.

Deze week onthulde de Volkskrant de premier dagelijks sms’jes verwijdert, naar eigen zeggen omdat anders het geheugen van zijn verouderde Nokia-telefoon vol zou lopen. Een deel van de sms'jes archiveerde hij door ze naar medewerkers door te sturen. Rutte houdt vol dat hij in de ‘geest van de wet’ heeft gehandelde. “Ik handelde daarmee naar mijn overtuiging in lijn met de geldende instructie.”

Motie van wantrouwen

Donderdag werd over de kwestie een spoeddebat gehouden in de Tweede Kamer. Daar overleefde hij een motie van wantrouwen, ingediend door PVV-leider Geert Wilders en de groep Van Haga.

Van de partijen waar de coalitie het meest naar kijkt om steun voor de kabinetsplannen te vinden in de Eerste Kamer, steunde alleen JA21 de motie. Ook SP, DENK, PvdD, BBB en FVD stemden voor. Zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt, die ook zeer kritisch was, sprak van een ‘beschamende vertoning’, maar wil graag een aantal onderzoeken afwachten voor hij een oordeel velt.

Aanvaring met Klaver

Tijdens het debat was ook GroenLinks zeer kritisch op de houding van Rutte. Klaver had een aanvaring met Rutte over de toezending van cijfers over het aantal berichten dat de premier ontvangt en verzendt met zijn telefoon. De premier wilde die aanvankelijk niet met de Kamer delen, tot frustratie van de GroenLinks-leider. Maar vlak voor het debat kwam Rutte op zijn eerdere standpunt terug, en zegde hij alsnog toe de informatie te verstrekken.

Rutte stond in de Kamer onder vuur omdat hij in het verleden meermaals beloofd heeft transparanter te werkt te gaan. Onder meer in het kader van de toeslagenaffaire en het schandaal rondom de ‘functie elders’-notitie over toen nog CDA-politicus Omtzigt.

Lees ook:

De gewiste sms’jes van premier Rutte zijn echt verdwenen

Premier Ruttes stijl van werken ligt opnieuw onder vuur. Hij bewaarde niet al zijn sms-verkeer. Vandaag moet hij de Kamer ervan overtuigen dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden