Persconferentie

Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

Informateur Mariette Hamer ontvangt oud-informateur Herman Tjeenk Willink in de Stadhouderskamer.  Beeld ANP
Informateur Mariette Hamer ontvangt oud-informateur Herman Tjeenk Willink in de Stadhouderskamer.Beeld ANP

Informateur Mariëtte Hamer gaat komende week direct in gesprek met sectoren in de economie en samenleving die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

Redactie Politiek

Ze zei vrijdagmiddag ‘redelijk optimistisch’ te zijn dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. Ook met de culturele sector wil de informateur om tafel, en met jongeren. “De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn”, zei ze op een persconferentie.

Er liggen volgens haar al veel ideeën klaar over hoe een herstelplan moet worden aangepakt. Het is niet moeilijk hiervan een overzicht te maken en partijen te vragen wat hen aanspreekt, zei ze. De informateur wil dit onderdeel “snel in de steigers zetten”.

Hamer zegt dat de formatie nu echt gaat beginnen, na alles wat er gebeurd is. “En dat werd tijd”. Over de slepende discussie over het geschonden vertrouwen in kandidaat-premier Rutte zei ze dat ze volgens de opdracht van de Tweede Kamer nu eerst gaat kijken naar wat partijen inhoudelijk voor plannen hebben voor de grote problemen in het land. “Soms is het nodig dat iets even ontploft. Maar na twee maanden ontploffing is het tijd om naar de inhoud te gaan. We zitten in een crisis”

Ze ziet haar werkzaamheden als de start van de inhoudelijke formatie. “Het wordt ook tijd om te beginnen.” Ze gaat volgende week eerst praten met de fractievoorzitters van de achttien partijen, maar in dezelfde week volgen meteen ook gesprekken met getroffen sectoren.

SER-voorzitter Hamer werd woensdag door de Tweede Kamer benoemd als informateur. Ze heeft tot 6 juni de tijd, maar gaf aan dat dit kan uitlopen. De PvdA’er Hamer wil zo snel mogelijk werken, maar het gaat om de ‘kwaliteit van het werk’, benadrukte ze.

Lees ook:

De schaduw van ongemak blijft over de kabinetsformatie hangen

Premier Rutte heeft het vertrouwen van de Tweede Kamer nog lang niet terug. Maar de start van de kabinetsformatie is nabij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden