InvesteringenLinkse plannen

In de alternatieve plannen van GroenLinks en PvdA betalen de vervuilers en de vermogenden

Senna Maatoug (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA, rechts) tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de hersteloperatie rond de kinderopvangtoeslag.  Beeld ANP
Senna Maatoug (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA, rechts) tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de hersteloperatie rond de kinderopvangtoeslag.Beeld ANP

De linkse partijen willen dat vooral de grote vermogens en de grootste vervuilers in Nederland fors gaan betalen om de voorgestelde gratis kinderopvang, een hoger minimumloon en AOW, de verduurzaming van Nederland en investeringen in onderwijs en zorg te financieren.

Esther Lammers

“Politiek gaat over keuzes maken en er zijn andere keuzes nodig voor ons land”, zegt Senna Maatoug van GroenLinks. Henk Nijboer van de PvdA benadrukt: “Wij kiezen voor een eerlijker belastingstelsel, waar vervuilers en vermogenden betalen”.

Het linkse alternatief wordt vandaag ingebracht tijdens het financiële debat over het nieuwe regeerakkoord. In dit plan worden toekomstige generaties minder opgezadeld met een hoge staatsschuld, dan het kabinet Rutte IV in het nieuwe regeerakkoord voorstelt. Hun alternatieve plannen zijn nu ook doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB) en die komt uit op 20 procent minder staatsschuld in 2060 ten opzichte van het regeerakkoord.

De alternatieve plannen komen volgens het CPB neer op 42,5 miljard extra uitgaven in 2025. Ze willen bijvoorbeeld ook minder uitgeven aan defensie dan Rutte IV van plan is, om zo de koppeling van de AOW met de verhoging van het minimumloon in stand te houden. Om dit te betalen worden de WW-premies verhoogd, maar ook voor gezinnen stijgen de lasten. Verder kiezen de partijen voor verhoging van de vermogensbelasting en de vennootschapsbelasting.

De werkgelegenheid stijgt hierdoor met 0,4 procent per jaar, iets meer dan de coalitieplannen. De economie groeit ook met een 0,5 procent extra per jaar tot 2,5 procent. Dat is overigens evenveel als in het regeerakkoord van Rutte IV is voorzien.

Uiteindelijk weten GroenLinks en PvdA met hun voorstellen de staatsschuld in 2025 op 55,2 procent te houden, waarmee ze ruim onder de toegestane EU-norm blijven van 60 procent van het verdiende Nationaal Inkomen (BBP). In het coalitieakkoord komt Rutte IV iets hoger uit, met een staatsschuld van 56,1 procent.

Personeelstekorten

Of de plannen van PvdA en GroenLinks realistisch zijn, daarover geeft het CPB wel een waarschuwing af. Als er zo fors in korte tijd moet worden uitgegeven, dan is het nog maar de vraag of dat haalbaar is. Het is immers nu al moeilijk om personeel te vinden, een probleem waar het kabinet ook tegenaan loopt. De personeelstekorten kunnen de ambities in de weg zitten. Bovendien zullen alle investeringen in de overheid, zorg en onderwijs op termijn juist de werkgelegenheid in de marktsector gaan verdringen. Terwijl ook daar personeel hard nodig is om de noodzakelijke nieuwe huizen te bouwen en de verduurzamingsplannen te realiseren.

Lees ook:

Raad van State wil uitleg over expansieve begrotingsbeleid van nieuwe kabinet

Het nieuwe kabinet-Rutte IV wil structureel miljarden extra geld gaan uitgeven. De Raad van State wil uitleg over het ‘expansieve begrotingsbeleid’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden