Commentaar

Hoekstra stelt ten minste op één punt teleur

De HJ Schoolezing van minister Wopke Hoekstra van afgelopen maandag bevatte op zijn minst één forse teleurstelling. Politiek Den Haag keek met enige nieuwsgierigheid uit naar de lezing van de bewindsman in de veronderstelling dat Hoekstra bij deze gelegenheid nader inzicht zou geven in het beleid dat hij eventueel als nieuwe politiek leider van het CDA zou voorstaan. Die nieuwsgierigheid werd op een cruciaal onderdeel niet bevredigd.

Hoekstra stelde in zijn lezing dat de Nederlandse samenleving behoefte heeft aan een nadere duiding vanuit de politiek ‘welke mate van immigratie en integratie we succesvol kunnen dragen’. Dat op zich is een vrij nietszeggende constatering. Waar het bij een politicus om gaat, en zeker bij iemand die mogelijk politiek leider wil worden, is om het niet bij het stellen van vragen te laten, maar ze ook te beantwoorden. Hoekstra had met andere woorden op zijn minst een aanzet kunnen geven in welke richting een antwoord op de door hem opgeworpen vraag zou kunnen gaan.

Vrouwelijke kandidaten

Of Hoekstra uiteindelijk ook zal deelnemen aan mogelijke verkiezingen onder CDA-leden voor het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer is onduidelijk. Net zoals het nog niet vaststaat dat zijn collega in het kabinet, vicepremier Hugo de Jonge, zijn tegenstrever zal zijn of dat er, wie zal het zeggen, wellicht ook vrouwelijke kandidaten zullen opstaan voor het leiderschap van het CDA.

Wel is duidelijk dat ten opzichte van het beleid van de naar de gemeente Leeuwarden vertrokken Sybrand van Haersma Buma van Hoekstra niet al te veel veranderingen zijn te verwachten. Ook Hoekstra hamert helaas op een kennelijk zoek geraakte Nederlandse identiteit. Met constateringen als dat de Nederlandse identiteit wordt gekenmerkt door eigengereidheid in combinatie met gemeenschapszin komen we niet erg ver. We dienen het stadium van clichés en open deuren nu voor eens en voor altijd achter ons te laten.

Het is daarentegen wel bemoedigend dat zowel Hoekstra als De Jonge, vorige week op het Christelijk Sociaal Congres, pleit voor een meer responsieve overheid, vooral met het oog op de door de politiek sterk verwaarloosde middenklasse.

Hoekstra’s verhaal past wat dat betreft in een bredere en bemoedigende verandering in politiek denken die zich momenteel aan het Binnenhof voltrekt. Dat bevalt beter dan het opnieuw opzetten van grijs gedraaide platen over de balans tussen rechten en plichten en de met vrijheid gepaard gaande verantwoordelijkheid. Allemaal waardevolle zaken, maar niet kwesties waarmee een nieuw leiderschap inspireert.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Wopke Hoekstra consolideert de koers van het CDA

Kritisch over migratie en cultuurrelativisme. In de HJ Schoo-lezing bestendigt Wopke Hoekstra de partijlijn van de christen-democraten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden