Pandora Papers

Hoekstra maakt financiële belangen openbaar: pensioengeld liep via Guernsey

Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Wopke Hoekstra vindt dat hij alerter had moeten zijn bij zijn investering via een belastingparadijs. Oppositiepartijen vroegen hem of hij nu niet ongeloofwaardig is geworden.

Esther Lammers

Minister Wopke Hoekstra heeft dinsdag in de Tweede Kamer alle financiële belangen gemeld die hij had voordat hij in 2017 toetrad tot het derde kabinet-Rutte. De CDA-bewindsman wil ‘volledig’ transparant zijn. Hij neemt het zichzelf ‘kwalijk’ dat hij onvoldoende alert was en niet heeft gezien dat hij investeerde via een belastingparadijs.

Hoekstra meldde de Kamer dat hij nóg een investering had via een ander belastingparadijs, het Britse Guernsey. Deze investering was een fonds dat zijn werkgever McKinsey had geregeld voor 30.000 personeelsleden, als een soort pensioenregeling. Hoekstra was partner bij dit adviesbureau. Beide investeringen heeft de minister afgestoten in overleg met de landsadvocaat een week voor hij toetrad tot het kabinet. “Dat was ik al van plan, omdat het mij zuiverder leek”, aldus Hoekstra. De andere twee financiële belangen waarover hij sprak gingen over zijn woonhuis in Bussum, en één negende belang in een familie-erfenis in Drenthe.

Investering op Maagdeneilanden

Hoekstra werd naar de Kamer geroepen vanwege de onthulling zondag in Trouw en Het Financieele Dagblad dat hij voor zijn ministerschap 26.500 euro had geïnvesteerd in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, die bekendstaan als een notoir belastingparadijs. Het geld was bedoeld als investering in een Afrikaanse startup van zijn vriend in safariparken in Afrika. Hoekstra deed hiervan een week voor zijn benoeming tot minister van financiën afstand.

Volgens PvdA-kamerlid Henk Nijboer is het probleem van investeren via belastingparadijzen dat je het wereldwijde probleem van massale belastingontwijking in stand houdt. Dat wringt nog meer als je daarna als minister zegt dit hard te willen aanpakken. “Hoe is het mogelijk dat de minister niet wist dat hij op deze manier investeerde?”, vroeg Nijboer. SP, Denk, de PVV en GroenLinks wilden van de minister weten of hij zelf ook niet vond dat hij nu ongeloofwaardig was geworden.

Volgens Hoekstra heeft hij het als ‘een maatschappelijke plicht’ gezien belastingontwijking aan te pakken. En er is daar in het kabinet-Rutte III ‘echt serieus werk’ van gemaakt. Zijn staatssecretarissen Menno Snel en daarna Hans Vijlbrief van financiën hebben zich hier ook hard voor gemaakt.

‘Dat neem ik mezelf ook kwalijk’

De bewindsman benadrukte dinsdag opnieuw dat hij altijd conform juridische en fiscale wetgeving heeft gehandeld. “We kijken er nu anders tegenaan, en ik vind dat ik alerter had moeten zijn”, zei Hoekstra in een buiging naar de Kamer. “Dat neem ik mezelf ook kwalijk.” Tegelijkertijd wees de bewindsman erop dat in 2015 zelfs bij de Wereldbank 84 procent van de investeringen nog via belastingparadijzen liepen.

Wanneer Hoekstra eigenlijk wist dat zijn investering via een brievenbusfirma verliep, bleef vaag. Het was hem pas echt duidelijk geworden in 2017, toen hij de informatie hierover verstuurde aan de landsadvocaat, voorafgaand aan zijn benoeming als minister. “Had ik in 2009 geweten dat deze investering anno 2021 zo gevoelig lag, dan was ik er vast anders mee omgegaan.”

Hij ontkende opnieuw dat hij de president-commissaris van ABN Amro Tom de Swaan via dit investeringsfonds kende. De eerste keer dat hij De Swaan ontmoette, zei hij, was in 2018 toen die werd voorgedragen als president-commissaris.

Hoekstra wil dit type discussies, over investeringen van hem en De Swaan, in de toekomst graag vermijden. Hij gaat met De Nederlandsche Bank overleggen of het mogelijk is te eisen dat voorgedragen personen voor topfuncties bij staatsbedrijven hun financiële belangen openbaar maken.

Lees ook:

De Nederlandse minister van financiën dook op in de Pandorapapers

Zo kwam Wopke Hoekstra's geld op de Maagdeneilanden

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden