Energieakkoord
Hoe werkt een prijsplafond voor energie?
Het aangekondigde energieplafond krijgt vorm: het kabinet verwacht dat minimaal de helft van de huishoudens eronder blijft.
Het kabinet verwacht dat het energieplafond een gemiddeld huishouden op jaarbasis 2280 euro kan schelen. Dat is 190 euro per maand.
Met stoom en kokend water heeft het kabinet de afgelopen weken met de energiebedrijven onderhandeld over een maximum prijs voor gas en elektriciteit. Gisteravond volgde het akkoord, op de valreep. Afgesproken is dat het plafond wordt vastgezet op 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar. Tot die hoeveelheden betaalt de consument een vast bedrag: maximaal 1,50 euro per m3 gas en 70 cent voor een kwh elektra. Daarboven gaat de dan geldende marktprijs liggen. Die ligt nu fors hoger. Dit moet burgers ook stimuleren om energie te besparen.
Het plafond is tijdelijk en geldt in principe tot het einde van 2023. Het kabinet denkt dat minimaal de helft van de huishoudens onder het plafond blijft. Niet alle details zijn nog uitgewerkt, er blijven onzekerheden. Burgers kunnen nu nog niet bij hun eigen energieleverancier terecht met vragen, laat de branchevereniging weten. Het is de bedoeling dat de regeling uiterlijk op 1 januari ingaat en dat burgers al vanaf 1 november een korting op hun maandelijkse voorschot kunnen krijgen. Maar hoe dit precies uitpakt, welk effect het heeft op de koopkracht en de inflatie: nog onduidelijk.
Voor het kabinet komt de deal net op tijd
De vereniging van schuldhulpverleners heeft er dinsdag in een brief aan minister van financiën Sigrid Kaag op aangedrongen dat energiebedrijven direct moeten stoppen met het afsluiten van mensen met betaalachterstanden. ‘Onze leden hebben sinds de zomer al tientallen afsluitingen bij ons gemeld’, aldus de vereniging.
Voor het kabinet komt de deal over het energieplafond net op tijd, aan de vooravond van de Algemene Beschouwingen. Oppositiepartijen reageerden de afgelopen weken buitengewoon kritisch op het uitblijven van aanvullende steun voor burgers. Jesse Klaver (GroenLinks) zegt nu dat hij blij is het het plafond, maar hij heeft ‘nog veel vragen’. “Wij blijven strijden tot er een plan ligt dat Nederlanders de winter door helpt.” Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt is bevreesd dat het kabinet met te veel haast tot dit plan is gekomen, waardoor niet alle hulp bij de juiste mensen terechtkomt. Dit gebeurde eerder bij de afhandeling van de toeslagenaffaire.
Lees ook:
Kabinet tast diep in de buidel om koopkracht voor iedereen wat beter te maken
De overheid heeft weer diepe zakken om noodlijdende burgers door de energiecrisis te helpen. De minima en lage inkomens gaan er zelfs structureel op vooruit.
Zeg het met je hoed: op Prinsjesdag wordt politiek bedreven met mode
Op deze Prinsjesdag vertelt de hoedjesparade veel over hoe de politieke wind staat.